ćorak ili bomba / Taman kad su se Plenković i DORH složili oko aviobombe iscurila je informacija da analiza nije pronašla eksploziv u dronu

Eksploziv je zaobišao DORH, a bez izjava o tome su premijer i ministar obrane koji su dosad već spominjali i težinu bombe i eksploziva

23.3.2022.
19:00
VOYO logo

Premijer ne odustaje od svoje tvrdnje: dron koji je iz vedra neba pao u Zagrebu nosio je bombu.

"Ono što je u ovom trenutku potvrđeno i od strane DORH-a da je na toj besposadnoj letjelici umjesto one namjere, a to je izviđačka, koja je njena izvorna namjera, bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica bila naoružana", rekao je Andrej Plenković.

Tu tvrdnju ponavlja dan nakon što je u medije iscurila neslužbena informacija da vještaci nisu našli tragove eksploziva. Iz Centra Ivan Vučetić na upit RTL-a o tim nalazima, nisu odgovorili, ali se javio DORH izvješćem u kojem stoji da istraga još traje. Eksploziv ne spominju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Balističkim vještačenjem metalnih fragmenata utvrđeno je da se radilo o aviobombi s pripadajućim upaljačem", napisali su iz DORH-a.

Image
SLUŽBENI POSJET /

Milanović iz Slavonije: 'Ne znam zašto nije gotov nalaz drona. Nadam se da će premijer uskoro obavijestiti javnost'

Image
SLUŽBENI POSJET /

Milanović iz Slavonije: 'Ne znam zašto nije gotov nalaz drona. Nadam se da će premijer uskoro obavijestiti javnost'

Pri padu letjelice je pukim slučajem izbjegnuta katastrofa kada je u pitanju stradavanje i šteta, ali, čini se, nije izbjegnuta komunikacijska katastrofa nadležnih institucija koja je počela odmah po padu drona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što su tada govorili:

"Da je bilo nešto od eksplozivnih sredstava, ono bi već eksplodiralo, bilo da se radi o gorivu, kerozinu, hidrozinu ili nekom eksplozivu", rekao je Ivica Grebenar, ravantelj Uprave za materijalne resurse MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sigurno da je došlo do eksplozije. Kao što ste vidjelo, eksplozija se dogodila u tlu", tvrdio je premijer.

Koliko je teška bomba? "Prema onome kao što ste sada čuli javnost oko 120 kilograma", potvrdio je ministar Banožić, premijer dan nakon kazao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije nitko nikada rekao da ima 120 kila eksploziva. Dakle, ukupna težina bombe o kojoj se govori onako kako je ona izvorno proizvedena je oko 120 kila. Ako je to baš ta bomba, onda bi ona mogla imati oko 45 kila eksploziva".

"Preliminarne indikacije i informacije kojima raspolažemo ukazuju na to da se radi o nenaoružanoj letjelici", kazao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bila nenaoružana nego je bila naoružana", tvrdi Plenković.

Je li bilo eksploziva ili ne? Ako je, koliko kilograma? Je li bilo dovoljno za uništenje podataka ili za razaranje? Na ta pitanja danas nisu odgovarali ni premijer ni ministar obrane. Pred novinarima se pojavio tek ministar unutarnjih poslova koji je pokušao razjasniti nedoumice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li neozbiljno da vaši kolege licitiraju s nekakvom kilažom eksploziva ako ne znamo je li uopće eksploziva bilo? Je li se trebalo izlaziti s tim informacijama?, pitali smo ministra.

"Dakle, po zakonu jedino DORH može i vodi istraživanje i jedini je on ovlašten davati informacije i ja ću se na tome zaustaviti. Pa vidite da su, da je, utvrđeno da je postojala aviobomba i da je postojao upaljač. Drugo je sad stvar istraživanja, vještačenja", odgovorio je Božinović.

Kada ćemo dobiti službenu informaciju je li eksploziva bilo ili je u Zagreb doletio avioćorak, i odakle, ne znamo. Kao ni što je od šume informacijama kojom smo bombardirani prava istina! 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo