PROVELI ISTRAŽIVANJE / Testirali ih dva i pol tjedna: Koliko je zaraženo cijepljenih, a koliko necijepljenih djelatnika bolnica

Iz 12 bolnica sudjelovao je 831 cijepljeni djelatnik i 540 necijepljenih

21.1.2022.
18:40
VOYO logo

Novi dan i opet isto. Svaka sedma zaražena osoba već je imala koronu. Uz to što se neki zaraze koronom i po tri puta, zaraze se i cijepljeni.

"Cijepila sam se prvom dozom 2.6. Drugom dozom 14. 7. , a jučer sam ispala pozitivna na testu, bez nekih pretjeranih simptoma kao obična prehlada, zapravo ne bih ni znala, ali sam se morala testirati zbog putovanja i na kraju sam ispala pozitivna", kazala je Marija Turudić iz Zagreba. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemija traje već gotovo dvije godine i reinfekcije su u ovom valu u porastu. Koliko se puta uopće možemo zaraziti?

"Ja sad osobno ne znam za četiri puta, ali znam za tri puta da je bilo. Pa čini se da ovaj koronavirus za sad se vrlo slično ponaša onom uobičajenom koronavirusu koji uzrokuje prehlada, a za koji se zna da se osoba može praktički redovito zaražavati", objasnila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PORUKA GRAĐANIMA /

NZJZ traži Zagrepčane da otkažu PCR testiranja ako na njih ne mogu doći jer potencijalno zaraženi predugo čekaju

Image
PORUKA GRAĐANIMA /

NZJZ traži Zagrepčane da otkažu PCR testiranja ako na njih ne mogu doći jer potencijalno zaraženi predugo čekaju

Da se provjeri koliko je u bolnicama zaraženih, testirali su cijepljene i necijepljene dva i pol tjedna. 

Iz 12 bolnica sudjelovao je 831 cijepljeni djelatnik i 540 necijepljenih. Gotovo 7 % bilo je pozitivnih cijepljenih i 19 % necijepljenih. To je 3 puta više zaraženih među onima koji se nisu cijepili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo očekivali u većem postotku broj zaraženih, odnosno pozitivnih na SARS-COV2 virus među necijepljenima, tako da nas nisu rezultati iznenadili, ali možda smo očekivali i malo veću razliku, ali tako je - kako je", kazala je Ana Budimir, predstojnica Kliničkog zavoda za kliničku i molekularnu mikrobiologiju KBC-a Zagreb.

Istraživanje je planirano kada je dominantna bila delta i tada je razlika bila i do 5 puta više zaraženih među necijepljenima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se gleda zaraženost prema mjestu rada – najmanja je među cijepljenima koji rade s covid pacijentima. Za one koji rade u necovid jedinicama intenzivnog liječenja 25 % zaraženih nije cijepljeno. S obzirom na primanje booster doze najmanje 2 tjedna prije istraživanja – 40 % zaraženih na hitnom prijemu je bez boostera.

"Mi ostajemo i dalje pri onom našem stavu kojeg smo kao liječnička komora artikulirali još i prije, a to je da samo testiranje uz primjenu epidemioloških mjera je značajno u suzbijanju epidemije, ali ipak cijepljenje kao takvo ostaje vrlo bitno", kazala je Vesna Štefančić Martić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje prvom dozom stoji, ali ako se trend zaraženih s više od 10.000 na dan nastavi - za 14 dana u Hrvatskoj će biti milijun ljudi koji su se zarazili koronom. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo