svjetla našeg djetinjstva / Tisuće već jesu: I vi možete sudjelovati u projektu spašavanja ove predivne vrste

Image
Foto: Shutterstock

Krešo Krijesnica i dalje treba pomoć 'građana znanstvenika', a oni čaroliji živih lampica teško odolijevaju

5.7.2020.
15:00
Shutterstock
VOYO logo

Prema prijašnjim istraživanjima navedeno je da u Hrvatskoj postoje dvije vrste krijesnica, no ispostavilo se da ih je i više, a to je otkriće donijelo mnogo veselja znanstvenicima i studentima Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i australskog Sveučilišta u Wollongongu koji su prije godinu dana pokrenuli kampanju pod nazivom ''Krešo krijesnica – Želimo spriječiti nestanak svjetla našeg djetinjstva''.

Image
KREŠO TREBA POMOĆ /

Zašto se ugasila čarolija krijesnica? Budite čuvari svjetla našeg djetinjstva!

Image
KREŠO TREBA POMOĆ /

Zašto se ugasila čarolija krijesnica? Budite čuvari svjetla našeg djetinjstva!

Pozvali su tada, a poziv vrijedi i dalje, sve ljubitelje prirode da im šalju slike, mjesto, vrijeme, datum i broj krijesnica koje su vidjeli kako bi sami građani izravno pridonijeli boljem razumijevanju ovog poznatog hrvatskog kukca i pomogli njegovoj zaštiti u Hrvatskoj i diljem Europe. 

U Hrvatskoj živi nekoliko vrsta krijesnica

Građani znanstvenici i građanke znanstvenice ozbiljno su shvatili svoju ulogu i revno prionuli poslu pa je tako prošlog ljeta prikupljeno više od 1200 dojava o uočenim krijesnicama i oko 430 fotografija s kojih su uspješno determinirane vrste krijesnica na pojedinim područjima. Zahvaljujući tome, izrađena je i karta mapiranih područja na kojima su, prema dojavama, uočene krijesnice, a u suradnji s belgijskim stručnjakom za krijesnice Raphaëlom De Cockom došli su i do informacija o novim vrstama krijesnica u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Facebook / Krešo Krijesnica
Image
Foto: Facebook / Krešo Krijesnica

Karta mapiranih područja na kojima su, prema dojavama građana, uočene krijesnice

Prema prijašnjim istraživanjima, navedeno je da u Hrvatskoj postoje dvije vrste krijesnica: ivanjska krijesnica (Lampyris noctiluca) i mala ivanjska krijesnica (Lampyris splendidula). Naziv "ivanjska" se pripisuje zbog prvog ljetnog leta krijesnica koji počinje u noći Svetog Ivana, između 23. i 24. lipnja. Zbog toga ih se još naziva ivanjskim kukcima. Ponekad svoj let počinju i ranije, što ovisi o vremenskim prilikama u određenoj godini, a njihova svjetlost je najčešće vidljiva između 21 i 22 sata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novozabilježene vrste u Hrvatskoj su: Lampyris germariensis i Luciola italica. Prva je zabilježena samo na području BiH i Hrvatske zbog čega se smatra endemskom vrstom i većinski se može pronaći na području Dalmacije, a druga je vrsta krijesnica koja se može pronaći u jugoistočnom dijelu Europe.

Dojave o krijesnicama pristižu i ove godine, a kako je za RTL.hr objasnila jedna od inicijatorica kampanje Darija Lemić sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta Krešo Krijesnica je nastavak desetogodišnje suradnje znanstvenika hrvatskog i australskog sveučilišta, koja je ovaj put u nešto drukčijoj formi uz poruku: ''Ljeto je opet pred nama. Hvala svima na podršci, vi ste čuvari svjetla našeg djetinjstva!''

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Krešo Krijesnica / Facebook
Image
Foto: Krešo Krijesnica / Facebook

Posljednjih godina sjaj krijesnica je sve rjeđi i na mjestima gdje ih je nekoć bilo mnogo sada su u neznatnom broju ili ih uopće nema, a Lemić je objasnila da je razlog tome utjecaj čovjeka: ''Krijesnice žive na vlažnim i toplim mjestima kao što su šumarci oko jezera, rijeka ili močvara, uz more ili šumske staze. Urbanizacija i gradnja novih prometnih i stambenih objekata smanjuje broj takvih staništa zbog čega krijesnice gube svoj dom. Novogradnja za sobom dovodi mnogo osvjetljenja''.


Krijesnice su najučinkovitiji proizvođači svjetlosti

''Kada svjetlo šteti živim bićima u okolišu, govorimo o svjetlosnom onečišćenju ili poluciji koja je također razlog smanjenom broju krijesnica. Krijesnice upotrebljavaju svoj sjaj kako bi se uskladile jedne s drugima, što je preduvjet za parenje. Prolazak automobilskih svjetla kraj lokacije na kojoj su krijesnice može poremetiti njihovu sinkronizaciju i na nekoliko minuta. Neprekidno ometanje umjetnim svjetlom otežava krijesnicama komunikaciju i umanjuje šansu za parenje, što znači da se smanjuje broj budućih generacija krijesnica'', upozorila je Lemić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, krijesnice su najučinkovitiji proizvođači svjetlosti. Naime, dok žarulje proizvode 90 posto svjetlosti i 10 posto topline, krijesnice proizvode 100 posto svjetlosti, a smanjenje svjetlosnog onečišćenja bilo bi važno ne samo radi zaštite krijesnicanego i drugih životinjskih vrsta i njihovih prirodnih staništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo