SVAĐA MEĐU VIJEĆNICIMA / Titov brod unio nemir među riječke gradske vijećnike: 'To je propali projekt, trebao je biti gotov 2020.'

Nezadovoljni vijećnici tvrde kako još jedno ulaganje u Galeb nije ideološko već pitanje zdravog razuma

3.5.2022.
7:20
VOYO logo

U Rijeci politička scena opet ključa zbog Titova broda. "Galeb" je trebao biti obnovljen u okviru projekta Europske prijestolnice kulture, ali i rokovi i budžet su probijeni. Nova tri milijuna kuna za novi sjaj nekad luksuzne jahte posvađali su gradske vijećnike.

Stari ruzinavi brod unio je nemir među riječke gradske vijećnike. Na posljednjoj sjednici nekima je prekipjelo zbog nova tri milijuna kuna potrebna za obnovu. Srušili su kvorum, onemogućili nastavak sjednice i napustili vijećnicu s istim zahtjevom: Žele detaljan troškovnik Galeba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bez toga nema nastavka sjednice tako da je blokada rada Gradskog vijeća. Do kad? Pa dok gradonačelnik ne popusti ili kažem dok ne pripremi točku gdje će se prikazati transparentno trošenje novaca", rekao je Vedran Vivoda (AM), riječki gradski vijećnik.

Image
buduća atrakcija /

Titov Galeb napokon na preuređenju: Prevozio je banane, bio je ratni brod, a sad će biti muzej

Image
buduća atrakcija /

Titov Galeb napokon na preuređenju: Prevozio je banane, bio je ratni brod, a sad će biti muzej

Sve se zakuhalo kada gradonačelnik nije prihvatio amandman Akcije mladih i Unije Kvarnera da se tri milijuna kuna od spomeničke rente preusmjeri u riječko kazalište umjesto u Galeb. Nakon toga se prazni vijećnica. Odlaze i vijećnici HDZ-a, MOST-a i Nezavisne liste Davora Štimca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otprilike preko 10 milijuna eura do sada potrošeno je na brod Galeb. Mi još uvijek ne znamo gdje je kraj i ova najnovija ideja da se još 3 milijuna dodaju ove godine iz rezultata za prošlu godinu čini nam se da je stvarno kap koja je prelila čašu", rekao je Davor Štimac (NEZ.), riječki gradski vijećnik.

Nezadovoljni vijećnici tvrde kako još jedno ulaganje u Galeb nije ideološko već pitanje zdravog razuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je propali projekt koji je trebao biti gotov već 2020.-e za EPK, danas je sredina 2022.-e on nije niti blizu gotov. Cifra je već sada premašila onu početnu cijenu koja je bila, za preko 100 posto", kazuje Josip Ostrogović (HDZ), potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke.

HDZ inzistira da se novac uplati kazalištu ili do daljnjega neće sudjelovati u radu Gradskog vijeća. Nova sjednica zakazana je za srijedu, a sporna će točka biti odgođena za lipanj. Dotad bi vijećnici trebali i u obilazak Galeba koji je na obnovi u Kraljevici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijena do sada ugovorenih radova je negdje oko 64 ili 65 milijuna kuna plus PDV i nadam se da ćemo s krajem ove godine i predviđenim sredstvima u proračunu završiti cjelokupnu investiciju", kazuje Marko Filipović (SDP), gradonačelnik Rijeke.

Ako tada i bude konačno usidren u riječkoj luci kao muzej, bit će to daleko iznad planiranog, i roka i budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo