Pobjednik prvog kruga / Tko je Ivica Puljak, najveće iznenađenje izbora: 'Lovac na Božju česticu' kojeg ni kompromitirajuće snimke nisu pokolebale

Image
Foto: PIXSELL

Ivica Puljak dobitnik je brojnih nagrada, "lovac" na tzv. Božju česticu, otac, suprug...

17.5.2021.
9:20
PIXSELL
VOYO logo

Splićani su odlučili! U drugi krug ulaze Ivica Puljak s 26,82% i Vice Mihanović s 23.23% glasova. Tako je kandidat Centra ušao kao pobjednik u Splitu u drugi krug.

Trenirao nogometu u Hajduku, svirao gitaru na svadba i u crkvi

Ivica Puljak, fizičar, sveučilišni profesor i političar kandidat je stranke Centar za gradonačelnika Splita. Rođen je 27. kolovoza 1969. u Splitu u, kako piše na stranicama Biografija.com, tradicionalnoj obitelji s majkom iz Drniša, ocem iz Zagvozda i tri sestre. Njegovi roditelji završili su samo osnovnu školu te su se kroz život mnogo mučili kako bi prehranili četvero djece. Kao i svako drugo splitsko dijete, trenirao je nogomet u Hajduku i vrijeme provodio na ulici zabavljajući se s kvartovskom ekipom. Kao mladić, Ivica je svirao gitaru u crkvenom bendu i na svadbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Lokalni izbori na RTL-u /

Iznenađenje u Splitu: Ivica Puljak ispred Vice Mihanovića?

Image
Lokalni izbori na RTL-u /

Iznenađenje u Splitu: Ivica Puljak ispred Vice Mihanovića?

Sudjelovao u "lovu" na tzv. Božju česticu

Završio je srednju tehničku školu, a 1994. diplomirao je elektrotehniku na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, gdje danas radi kao predavač.Magisterij iz fizike stekao je 1997. godine na Prirodoslovno-matematičkim fakultetu u Zagrebu, a 2000. je doktorirao na Sveučilištu Pierre i Marie Curie u Parizu. Autor je više od 500 znanstvenih radova.


Bio je jedan od nekoliko tisuća znanstvenika koji su u Europskom vijeću za nuklearna istraživanja (CERN) u Švicarskoj sudjelovali u višegodišnjem otkrivanju Higgsovog bozona, odnosno “lovu” na tzv. Božju česticu. Vodio je tada skupinu koja je ondje došla do najpreciznijih rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za znanstveni rad i postignuća odlikovan je Ordenom Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a dobitnik je i državne nagrade za znanost te nagradom za znanost Sveučilišta u Splitu.

Pametno je osnovala njegova supruga

Sa suprugom Marijanom Puljak, koju je upoznao još na prvoj godini studija, vjenčao se 1995. godine. Imaju troje djece – kćeri Emu i Ivu te sina Tomu. Bio je tajnik i član predsjedništva stranke Pametno, koju je osnovala njegova supruga. Nakon što je Pametno na izborima za Hrvatski sabor 2020. godine postala parlamentarna stranka, sa Strankom s imenom i prezimenom ujedinila se u novu stranku Centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada je kao kandidat Centra s programima i sloganima "Split centar svita" i "Neću butigu u svoju politiku" postao uvjerljivi pobjednik prvog kruga.

Ustaške pjesme nisu ga pokolebale

Krajem četvrtog mjeseca ove godine na mrežama su isplivale snimke na kojima Ivica Puljak pjeva ustaške pjesme. Čim su bile objavljene, Pulajk se javno ispričao, izrazio žaljenje te ponovio tada kako su to pokušaji zastrašivanja, ucjena i prijetnji zato što se boje da će izgubiti izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja mislim da će se to zaista i dogoditi te da će građani izabrati građanski i progresivni Split i započeti jednu novu eru", rekao je tada Puljak - i bio je u pravu!.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo