teške optužbe iz bih / Tko je pretukao migrante u Velikoj Kladuši? Istražili smo što se zapravo događa na ruti kroz Hrvatsku

MUP je 'oprao ruke' od optužbi da je hrvatska policija odgovorna za lakše ozljede 18 pronađenih migranata

9.8.2019.
9:00
VOYO logo

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u četvrtak je iznio teške optužbe na račun hrvatske policije komentirajući stanje 18 ozlijeđenih migranata.

Dok oko ovog pitanja Hrvatska s BiH ne nalazi zajednički jezik, Slovenija tvrdi da s hrvatskom policijom surađuje u kontroli granice. Pomoć su tražili i od Talijana, iako puno manje ilegalnih migranata u Sloveniju pokušava ući iz Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je i zašto pretukao migrante na hrvatsko-bosanskoj granici? MUP je u srijedu jasno "oprao ruke" od optužbi da je hrvatska policija odgovorna za lakše ozljede 18 pronađenih migranata, ali ministar sigurnosti BiH zaoštrio je stav prema hrvatskoj policiji.

"Prema dosadašnjim indicijama i informacijama kojima raspolažemo, migrante je jučer u Velikoj Kladuši hrvatska policija zatekla te, kako su nam migranti kazali, fizički ih je zlostavljala, upotrebljavala prisilu i onda su ih doveli na vrlo nepristupačan teren gdje su ih praktički natjerali niz jednu vrlo strmu liticu da se vraćaju u BiH i gdje su oni među ostalim i tu, u padovima, zadobili razne tjelesne povrede", rekao je Mektić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je Tužiteljstvo BiH preuzelo istragu, ni danas nema službenog stava o navodnom incidentu. Lokalni političari već su nekoliko puta optužili hrvatsku policiju za nezakonito postupanje, ali bez konkretnih dokaza.

"Mislim da u ovom trenutku BiH na svojevrstan način prikriva svoje nesnalaženje i toplo preporučujem jednu toplu i blisku suradnju s hrvatskom policijom koja ima velika iskustva i može doprinjeti zajedničkom rješavanju", smatra bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno oštriji na tu temu bio je aktualni ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u intervjuu za RTL Danas iz Knina: "Ako je netko mislio da će se nekontroliranim puštanjem na teritorij BiH riješiti, da tako kažemo, ilegalnih migranata tako što će oni prolaziti kroz Hrvatsku, mislim da se prevario".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A oni koji ipak uspiju proći kroz Hrvatsku već mjesecima idu novom rutom. Polazišna točka i dalje su Bihać i Velika Kladuša, zatim preko Like ili Istre, do Slovenije i Italije.

Slovenska je policija u prvih šest mjeseci ove godine hrvatskim vlastima vratila 5662 ilegalna migranta, a u istom razdoblju lani više od 3600. Iz Ljubljane poručuju kako s našim MUP-om surađuju u sklopu Sporazuma o policijskoj suradnji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U graničnoj zaštiti redovito se razmjenjuju informacije o ilegalnim graničnim prijelazima, organiziranim skupinama ilegalne migracije i druge važne informacije, kao i koordinirani oblici suradnje duž državne granice (uključujući mješovite ophodnje)", kažu Slovenci.

Istodobno, na granici Italije i Slovenije zajedničkom suradnjom dviju policija Slovenci su Talijanima vratili 147 ilegalnih migranata. Razlike u brojkama su očigledne pa ostaje nejasno zašto Slovenci šalju vojsku na granicu s Italijom, a imaju puno veći priljev na hrvatsko-slovenskoj granici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slovenija vrši svojevrsni pritisak na RH. Međutim, smatram da to nije korektno u ovom trenutku raditi jer imamo u vidu BiH koja se u ovoj migrantskoj krizi baš i ne snalazi", kaže Orepić.

I dok migrantska kriza ne jenjava, međusobne optužbe među državama trebaju se ostaviti po strani. Jer migranti nisu samo političko nego i – humanitarno pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo