samozatajna prva dama / Tko je Sanja Musić Milanović? 'Proslavila' se tankim šnitama crnog kruha: 'Zoran sluša moje savjete'

Image
Foto: Pixsell

Sanja Musić Milanović kao supruga premijera držala se podalje od reflektora

6.1.2020.
10:42
Pixsell
VOYO logo

S novim predsjednikom Zoranom Milanovićem Hrvatska je dobila i prvu damu – decentnu i samozatajnu Sanju Musić Milanović koju je javnost već imala prilike upoznati dok je njezin suprug bio premijer. Međutim, tada se Sanja Musić Milanović rado držala po strani, daleko od reflektora.

U službenoj biografiji stoji da su se Sanja i Zoran upoznali 1991. godine. Sanja je tada bila studentica medicine, a on je bio diplomirani pravnik. Upoznali su se na dočeku Nove godine, a par su postali nakon tjedan dana. Vjenčali su se tri godine kasnije, 1994. godine, a u braku su dobili dvojicu sinova, Antu Jakova (21) i Marka (15). Prvi novac su navodno zaradili prodajom usisavača po stanovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razapeli je zbog "tankih šnita"

Sanja Musić Milanović rođena je 1969. godine u Zagrebu u dobrostojećoj obitelji. Već u trećem razredu gimnazije je maturirala, potom uzela stanku i otputovala u Australiju, a titulu magistrice medicinskih znanosti iz područja javnog zdravstva i promicanja zdravlja stekla je 1999. godine na Université Libre de Bruxelles, dok je suprug Zoran ondje bio na službi u Belgiji. U te tri godine u toj zemlji rodila je i prvog sina Antu Jakova.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tko je Sanja Musić Milanović? Zbog 'tankih šnita kruha' prozvali su je 'hrvatskom Marijom Antoanetom'

Image

Tko je Sanja Musić Milanović? Zbog 'tankih šnita kruha' prozvali su je 'hrvatskom Marijom Antoanetom'

Doktorirala je 2010. na zagrebačkom Medicinskom fakultetu disertacijom o demografskim, bihevioralnim i socioekonomskim odrednicama debljine odraslih u Hrvatskoj.

Radi kao epidemiologinja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) gdje je voditeljica Odjela za promicanje tjelesnog zdravlja. Od 2011. je i na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Uspješno gradi karijeru, a njezin tim u HZJZ-u nagrađen je prošle godine u Bruxellesu za projekt “Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece” koji je prepoznat kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Sanja Musić Milanović ipak je ostala upamćena u javnosti po „tankim šnitama“ kruha zbog kojih je dobila titulu „hrvatske Marije Antoanete“.

 "Kada se kaže da je crni kruh kojeg mi preporučujemo skuplji od bijelog, inicijalno jest skuplji, no crni kruh možete naprosto rezati na tanje šnite. To je jeftinije i zdravije, a kada je dehidriran, sutradan, još je kvalitetniji za jesti. Trebamo razbiti mit o tome da je pravilna prehrana skuplja, ona je jeftinija jer trebate pojesti manje hrane", kazala je 2014. godine Musić Milanović kao voditeljica Odjela za promicanje zdravlja HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kući Milanovićevih sokovi su zabranjeni

Kakav se kruh jede kod nje doma nismo dozali, ali jesmo da se kod Milanovića ne piju – sokovi.

„Kod nas u kući ne piju se sokovi, samo voda; Jakov me zna zamoliti da kupim neki sok jer mu dolaze prijatelji i sram ga je što nikad doma nemamo sokova ili grickalica. No, ja doista ne potičem kulturu grickanja i sport je u obitelji izuzetno važan. Doduše, iako se od aerobnih vježbi godinama bavim jedino trčanjem za djecom, nastojim više puta tjedno prije posla vježbati pilates. Zoran, kada god može, trči u Maksimiru ili na savskom nasipu ili ide biciklom na Sljeme. On inzistira na trenucima osame, koje mu ne smijemo ni pokušati oduzeti. To je njegov ritual, način na koji se vraća u normalu nakon napornog tjedna, sukoba, susreta s milijun ljudi... Ako djeca požele u nedjelju ići u Maksimir, to dolazi u obzir tek nakon što se on vrati kući. Ritual ne vrijedi ako se ne provodi od početka do kraja. Mora se vratiti i onda možemo svi zajedno ponovno ići u Maksimir“, kazala je Musić Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok je Milanović bio premijer, portal Indeks otkrio je da je Ministarstvo zdravstva neuobičajeno velikim iznosom novca financiralo stručni časopis Collegium Antropologicum, i to baš u godini u kojoj je Sanja Musić Milanović u njemu objavila čak osam znanstvenih radova. Bilo je dvojbi i oko natječaja za nabavu didaktičke opreme za hrvatske škole, na koji se prijavila samo jedna tvrtka navodno povezana s obitelji Zorana Milanovića.

Velika podrška suprugu 

Za svoju suprugu Milanović je u premijerskom mandatu u jednom od intervjua rekao: „Sanja i ja veoma smo slične osobe. Oboje smo tvrdoglavi i odani, iako je ona u nastupu plaha, a ja arogantan. No, osobe smo od riječi i na nas se može osloniti, a kad nešto odlučimo, onda to provedemo do kraja. Srećom, Sanja ima razumijevanja za moj posao i jasno joj je da ponekad radim do dugo u noć.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je pak kazala da njezin suprug sluša i njezine političke savjete.

„Tko mu iskrenije može reći nešto od mene? O svemu imam mišljenje i bez ustručavanja ću ga izreći. Uvijek sve “ogolim” do kraja. Zoran se nikad ne uvrijedi jer se dovoljno poznajemo“, rekla je Musić Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo