Slučaj Hotmail / Točka o Nataši Novaković skinuta s dnevnog reda: 'Štitite Plenkovića kao što ste nekad Sanadera'

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zahtjev za izuzećem Nataše Novaković podnio je premijer Andrej Plenković

14.6.2019.
11:15
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Vladajuća većina u Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je odbila prijedlog trećine članova tog Odbora da se na dnevni red uvrsti točka o izuzeću predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataše Novaković.

Za takvu odluku bez rasprave glasovalo je sedam članova tog saborskog Odbora dok ih je pet bilo protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Odbora Željko Reiner rekao je kako je dobio prijedlog dopune dnevnog reda trećine članova tog odbora za donošenje zaključka o djelokrugu Odbora izbor i imenovanje i upravne poslove Hrvatskog sabora vezano uz pitanje odlučivanja o izuzeću Novaković, što je sukladno poslovniku i stavio na dnevni red.

Također, od članice tog Odbora Marije Jelkovac dobio je prigovor na dopunu dnevnog reda. Jelkovac je u svom obrazloženju rekla kako drži da taj odbor nije nadležan za raspravljanje i donošenje odluke kako je to predložila trećina njezinih članova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra kako odbor može sukladno Poslovniku rješavati sporove u djelokrugu pojedinih radnih tijela Hrvatskog sabora i tumačiti odredbe Poslovnika.

"Ali, on nije ovlašten tumačiti odredbe drugih zakona (npr. Zakona o općem upravnom postupku ili Zakona o sprječavanju sukoba interesa) na koji su se pozvali zastupnici. Ili bilo kojih drugih odredbi pojedinih zakona", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jelkovac smatra i da odbor ne može odlučivati o novim nadležnostima drugih radnih tijela Hrvatskog sabora.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takva praksa bi bila presedanska te potencijalno protuposlovnička jer bi se takvom praksom stvorili uvjeti da bi se ubuduće u svim sličnim situacijama, kada niti jednim propisom nije određeno drugo stupanjsko tijelo ili nadzorno tijelo koje bi o tome moglo odlučiti, moglo očekivati da se o tome odlučuje na isti način", naglasila je.

Potpredsjednik odbora Peđa Grbin zanimao se zašto su o tom prigovoru odlučivali bez rasprave, jer su i ranije raspravljali o prigovorima koje je podnio Robert Podolnjak, na što mu je Reiner odgovorio kako to čini sukladno Poslovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da se prijedlog trećine članova trebao staviti na dnevni red smatrao je i Arsen Bauk ocjenjujući taj manevar "odsudnom obranom". "Ova vrsta manevra - da se niti ne može raspravljati o nečemu, u vojnoj terminologiji zove se 'odsudna obrana'. HDZ brani Plenkovića na isti način kao što je branio i Sanadera u slučaju satova"; kazao je.

Članovi Odbora većinom glasova (sedam za i pet protiv) odbili su Baukov prigovor kako se ne bi smijelo događati da oporba potpisima traži uvrštenje neke točke na dnevni red, a vladajući to bez rasprave ipak odbace.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbeni članovi Odbora za Ustav: Nećemo dopustiti da HDZ krši poslovnik

 Oporbeni predstavnici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poručili su vladajućoj većini kako neće dopustiti da se krše odredbe poslovnika Hrvatskog sabora u čijoj je nadležnosti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te su iz prosvjeda napustili sjednicu zbog HDZ-ovog izglasavanja da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je trebao raspravljati o tome tko je mjerodavan za moguću odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) je istaknuo na na konferenciji za novinare kako sve ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije. 

"Ovo što se danas dogodilo je kršenje odredbe poslovnika Hrvatskog sabora, prema kojem manjina članova odbora ima pravo staviti određenu točku dnevnog reda na raspravu i to zahvaljujući jednom pravnom manevru koji je učinila parlamentarna većina", kazao je. Dodao je kako je razočaran i slučaj usporedio s knjigom "Kako demokracije umiru". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemogućnost da raspravimo o blokadi rada  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da riješimo situaciju zbog zakonske praznine te se riješi problem koji je evidentan (...) ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije", upozorio je. Kazao je da će oporba učiniti sve da ukaže na to "neprihvatljivo ponašanje vladajuće većine".

Kazao je kako je i sam, kada je bio predsjednik Odbora za ustav, primio zahtjev trećine zastupnika članova odbora. Podsjetio je da je i ranije bilo situacija u kojima je jedna trećina članova odbora tražila sazivanje sjednice s određenom točkom dnevnoga reda, a radilo se o napisu na ploči u Jasenovcu, kada su na sjednici doneseni određeni zaključci. Istaknuo je kako je predsjednik odbora to dužan napraviti prema poslovniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešo Beljak (HSS) je ocijenio da je ovo tužan dan za hrvatsku demokraciju i društvo jer je onemogućeno raspravljati o nekim temama optuživši za to HDZ. Rekao je da ga situacija neodoljivo podsjeća na događaja s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Ne da samo neodoljivo podsjeća nego je to to. Ista  stranka, ljudi, modus operandi, s tim da će ovaj put stvari, bojim se, završiti jop gore", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beljak je kazao da je ranije upozoravao Plenkovića da bi mogao završiti kao Sanader. "Tada sam vidio strah u njegovim očima, a danas vidim još veći strah jer je pokazao da nema hrabrosti dozvoliti raspravu", rekao je Beljak dodavši to radi putem svojih poltrona, poslušnika i koalicijskih partnera koji dižu ruke.

Pokazao je da ga je strah, ima ga zbog čega biti strah, a njegova će sudbina čini mi se biti teža od Sanaderove, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin je ustanovio kako Ustavni sud u ovom postupku nije nadležan jer odluka nije donesena. "Sud u pravilu odlučuje o odlukama koje su donesene i propituje njihovu ustavnost. Mi ćemo proučiti zakonske mogućnosti, ali Povjerenstvo je saborsko tijelo i Sabor odlučuje o tome tko će biti članovi povjerenstva i kada će razriješiti članove, primjerice ako krše zakon", rekao je.

Upozorio da je HDZ ne može odlučivati o tome hoće li netko biti izuzet iz postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"HDZ smatra da Sabor može odlučivati hoćete li biti izabrani ili razriješeni. No ne može i nema pravo odlučivati o tome hoćete li biti izuzeti iz nekog postupka. A zašto, zato što želi opstruirati rad povjerenstva", zaključio je.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo