obnova javnih ustanova / Tomašević i Horvat dogovarali strategiju trošenja novca iz Fonda solidarnosti: Možemo li milijarde iskoristiti u godinu dana?

Više od 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije utrošit će se za obnovu javnih ustanova grada Zagreba i okolice

15.6.2021.
21:00
VOYO logo

Još nema pravog početka obnove od potresa, ali bar ima novca - više od 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije utrošit će se za obnovu javnih ustanova grada Zagreba i okolice. Gradu i državi sada preostaje samo bitka s vremenom jer novac iz Fonda moraju iskoristiti u 12 mjeseci.

Umjesto učenika, ispred osnovne škole u centru Zagreba već su 7 mjeseci - bageri i građevinski radnici. Jer ovo je jedna od najviše stradalih škola u zagrebačkom potresu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kćer mi je pohađala do prije godinu dana ovu školu u Krajiškoj. No, međutim radi potresa su djeca izmještena na više lokacija. Djeca viših razreda u dvije škole na Trešnjevci", kaže Zagrepčanka Silvija Negro Rogić

No, boji se da zbog upisa novih učenika u nekim od tih škola više neće biti mjesta za njihovu djecu. Jer da će učenici nastavu pohađati najesen u ovoj školi - ne vjeruje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas se do prije tjedan dana obmanjivalo da će škola biti spremna za 1.9.2021. Sad se uopće ne zna kad će biti spremna jer imaju problema s konzervatorskim zavodom. Gotovo 700 učenika pohađa ovu školu i do sada ih se ispisalo, odnosno sa ovom godinom imalo 80 učenika manje", kaže Negro Rogić. 

Image
ZAŠTO IDE TAKO SPORO? /

Ministar graditeljstva Darko Horvat u RTL-u Danas: '260 odluka o obnovi je izdano za Zagreb'

Image
ZAŠTO IDE TAKO SPORO? /

Ministar graditeljstva Darko Horvat u RTL-u Danas: '260 odluka o obnovi je izdano za Zagreb'

Ubrzavanje obnove

Kako bi se obnova ubrzala, pomoći bi trebao Fond solidarnosti Europske unije. Vrijednost zahtjeva za obnovu Zagreba i okolice putem Fonda trenutačno premašuje 7,6 milijardi kuna, a od toga je već ugovoreno više od 2,6 milijardi. Samo prošle godine za otklanjanje štete od zagrebačkog potresa dodijeljeno je 5,1 milijardu kuna pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rok za korištenje tog novca, prvenstveno za obnovu javnih zgrada, lipanj je iduće godine. "Svih 5,1 milijardi neće biti samo i isključivo predmet obnove, bilo je tu hitnih intervencija, MUP-a, vatrogasaca i drugih službi koje su sanirale i čistile nakon potresa, to je novac koji ćemo refundirali onima koji su u tome sudjelovali", kaže ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat

No, pravo je pitanje kako najbolje iskoristiti pomoć iz Fonda. "Htjeli smo uspostaviti nekakvu kontakt suradnju i napraviti sve što je u našoj zajedničkoj moći da se taj novac povuče jer doista si ne možemo dozvoliti da bilo koji euro, bilo koja kuna iz Fonda solidarnosti na kraju ne ostane iskorištena", kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A krajem srpnja očekuju se prve informacije koliko će se iz Fonda dobiti i za potres koji je pogodio Banovinu, za što je Hrvatska zatražila oko 320 milijuna eura.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo