izabrani gradonačelnik / Tomašević najavio prve poteze: 'Ništa nećemo raditi preko koljena. Razgovarat ćemo sa svima jedan na jedan'

Tomislav Tomašević kazao je da očekuje civilizirani prijenos vlasti u petak u 8 sati. Rekao je i da mu Plenković još nije čestitao

1.6.2021.
10:20
VOYO logo

Izabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec izvijestio je građane o onom što prvo mogu očekivati od nove vlasti. 

Primopredaja vlasti bit će u petak, a Tomašević je kazao da očekuje da će to biti civilizirani proces iako su neki pročelnici i čelnici Zagrebačkog holdinga najavili ostavke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolenec je zahvalila svim Zagrepčanima na podršci i povjerenju. 

"Građani su dali jasnu poruku da žele promjene. Radit ćemo u javnom interesu i na način da poboljšamo uvjete života za sve", kazala je podsjetivši na prioritete nove vlasti - da će se ubrzati protupotresna obnova, povećati recikliranje, zatvoriti Jakuševac, graditi javne stanove za najam, modernizirati vrtiće i škole, unaprijediti promet... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravljat ćemo transparentno da bi se ovi ciljevi mogli ostvariti. Povećat će se efikasnost gradskih tijela. Bit ćemo moderna gadska uprava koja diše onako kako diše i grad", poručila je Dolenec. 

Tomašević je kazao da će dati sve od sebe da opravda povjerenje građana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem da će u petak u 8 sati biti primopredaja vlasti, prvi put u 20 godina, ako ne bude žalbi na izborne rezultate, koje ne očekujem", istaknuo je. Kazao je da će sa pročelnicima imati sastanke jedan na jedan, projekt po projekt, vidjeti sistematizacije i tek onda odlučiti kako i što dalje. A za sve to ipak će trebati vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki od pročelnika su najavili odlazak, no rekao je da ništa neće najavljivati unaprijed kako se ne bi radio pritisak. 

"Ništa nećemo raditi preko koljena", poručio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imat će i sastanak s Upravom i direktorima Zagrebačkog holdinga nakon čega će se donositi daljnje odluke. 

"Svi oni koji rade svoj posao, koji su zakonito zaposleni, koji imaju stručnu spremu za pozicije na kojima jesu, ne trebaju se brinuti", rekao je budući gradonačelnik odgovarajući na pitanje koja je njegova poruka zaposlenicima Grada i ZGH-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP bi mogao dobiti predsjednika Gradske skupštine

"Imat ćemo i sastanak sa SDP-om s kojim ćemo ovaj tjedan otvoriti razgovore o sastavu većine u Gradskoj skupštini. Tu isto ne očekujem probleme. Konsitutirajuću sjednicu očekujem oko 20. lipnja", kazao je Tomašević. 

Rekao je i da ne zna hoće li sa SDP-om suradnja biti koalicijska ili partnerska prije nego što sjednu za stol, ali da je opcija da SDP dobije predsjednika Gradske skupštine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će danas staviti svoj saborski mandat u mirovanje te da će umjesto Rade Borić, koja će biti angažirana u Skupštini, u Sabor ući Ivana Kekin. 

Tomašević je kazao i da sumnja da će za njih u Gradu biti godišnjih odmora ovog ljeta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao da preuzmete kormilo aviona u letu i onda ga još u letu krenete popravljati", ocijenio je. 

Plenković još nije čestitao

Odgovarajući na pitanje kopira li Možemo HDZ, kako je to rekao Plenković, Tomašević je kazao: "Naravno da ne kopiramo HDZ. Posebno ta izjava.... Mi imamo nešto protiv Hrvatske pune korupcije, koja stagnira. Nisam još dobio čestitku od premijera, niti smo se čuli."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po onom kako je to rekao, čini se da nije zamjerio Plenkoviću jer ga još nije nazvao. 

Dodao je da će država i Grad Zagreb morati surađivati bez obzira na razlike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužno je partnerstvo Vlade i Grada Zagreba, prije svega oko obnove, ali i izgradnje bolnice u Blatu. Bez obzira na naše pozicije, svjetonazare, nadam se da ćemo na korist građana dobro funkcionirati sa državom", rekao je dodavši da se nada da će u prvih tjedan dana sjesti za stol i sa predstavnicima Vlade. 

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo