DROBI NERAZVRSTANO / Tomaševića prijavili jer je nakon Pripuza uzeo privatnu tvrtku. Posjetili smo Jakuševac

Kaznenu prijavu dobio je i aktualni predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković

5.5.2022.
20:15
VOYO logo

Zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću nikako da krene s otpadom u glavnom gradu. Sad bi mu se u priču moglo uključiti i Općinsko državo odvjetništvo koje u svojim ladicama ima kaznenu prijavu. Prijavila ga je udruga Ekologija grada zbog toga što su za skladištenje glomaznog otpada, nakon razlaza s Pripuzom, uzeli privatnu tvrtku.

U kampanji su obećavali zatvaranje Jakuševca, a naši sugovornici tvrde kako ondje otpada nikad više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj glomazni otpad prvo je skladišten na period 75 dana na skladištu od privatne tvrtke. Nakon toga taj otpad vratio se na deponij Jakuševac jer je grad Zagreb imao prostor i dozvole i skladište za skladištenje toga", govori Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada.

On smatra i kako apsolutno nije bilo potrebe da se plaća privatna tvrtka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nezadovoljni građani /

Traktorima blokirali ulaz na Jakuševac i poručili: 'Politika gradonačelnika Tomaševića sa smećem je čisto fušarenje'

Image
nezadovoljni građani /

Traktorima blokirali ulaz na Jakuševac i poručili: 'Politika gradonačelnika Tomaševića sa smećem je čisto fušarenje'

Grad je surađivao i s drugom tvrtkom koja je u Sisku drobila otpad iz Zagreba, inspektorat joj je u nekom trenutku uzeo dozvolu zbog velikih količina otpada. Naš sugovornik tvrdi da se i s tim drobljenjem nije postupalo prema pravilima, i to je dio prijave.

"Događalo se to da su na skladištu tvrtke Royal Media u Sisku bile velike količine glomaznog otpada s područja sisačko-moslavačke županije koji je tamo nastao nakon petrinjskog potresa i da se događalo da je grad Zagreb odvozio glomazni otpad, a iz Siska se vraćao odmah drobljeni otpad iz Sisačko-moslavačke županije", tvrdi dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to, završilo je, a gdje drugdje nego na Jakuševcu. Kaznenu prijavu dobio je i aktualni predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković čije smo očitovanje zatražili, ali bez njega ostali.

Danas nismo dobili ni pisani odgovor od Holdinga i Grada. Čuli smo se i s vlasnikom tvrtke Royal Media, on kaže da ima sve dozvole i da pošteno radi. Za to vrijeme, Tomaševićeva drobilica drobi nerazvrstano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Drobi nesortirani otpad, ova drobilica kao takva unutra sebe ima magnetske zube koje izvlače količine metala koje izvlače opruge i to. Međutim, tekstil i plastiku ne i to bi se trebalo sortirati prije nego dođe u drobilicu", pojašnjava Pavlović.

Grad je dobio i nalog inspektora za zaštitu od požara da isprazne ove blokove glomaznog otpada koji su pretrpani. Nemaju kamo s tim, pa su tražili odgodu i dobili, ju. Dok se čeka odgovor DORH-a, otpad se na Jakuševcu samo gomila jer pravog rješenja još uvijek nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo