70-ih nosila ustašku uniformu / Tomašić: 'Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Ne odričem se običnih ustaša'

Image
Foto: Josip Regović/Pixsell

U izdanju kanadskog lista Nezavisna Država Hrvatska danas eurozastupnica izvodila je sporne pjesme

31.5.2019.
11:55
Josip Regović/Pixsell
VOYO logo

Ruža Tomašić na izborima za Europski parlament dobila je povjerenje građana za još jedan mandat i do toga je došla, kako sama tvrdi, čvrstim zastupanjem prohrvatskih stavova.

No, tjednikNovosti otkriva da je prije više od tri desetljeća aktualna eurozastupnica otvoreno koketirala s ustaštvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izdanju kanadskog lista Nezavisna Država Hrvatska iz 1985. godine, tada 26-godišnja Tomašić je s djevojačkim prezimenom Budimir potpisala pjesmu "Hrvatskoj". U pjesmi, između ostalog, opisuje "hrabrost i gordost Ante Pavelića", obećavajući da će "srdca opet kucati kao jedno, Domovino za te i za Poglavnika", pa završava strofom: "Oj, hrvatska braćo, po cijelome svietu, ostanimo vječno domovini vjerni, ako treba za nju i život položit, s Ustaškim poklikom: Vječno za Dom spremni!"

U drugoj pjesmi, nazvanoj "Poglavniku", koja je također tiskana 1985. godine s njenim inicijalima, navodi i ove stihove: "Poglavniče! Plemeniti vođo, Obećanje čvrsto ti dajemo, Među nama svađe će prestati. Za slobodu složnoumiremo. Krenut ćemo složno tvojim putem. Do života tebi ostat vjerni, A kad život budemo davali, Zadnje riječi, bit će, "Za dom spremni!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, taj je list vodio Srećko Pšeničnik, zet AntePavelića i prvi čovjek ustaške organizacije Hrvatski oslobodilački pokret. A same pjesme, Tomašić je izvodila i uživo, odjevena u ustašku uniformu, navode Novosti.

Tomašić danas priznaje da je u javnosti nosila takvu odoru i izvodila ustaške pjesme, ali kaže da ode 'Poglavniku' i 'Hrvatskoj' nisu njeno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Autor je bio moj mentor Goroslav Mandić ", kazala je Tomašić koja je priznala i da je ustašku uniformu nosila do kraja 70-ih godina. "Tu sam uniformu nosila do kraja sedamdesetih godina, odnosno počeka osamdesetih", rekla je Tomašić.  

Tvrdi i da se ne odriče "običnih ustaša"

"Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla", izjavila je za Novosti Ruža Tomašić i dodala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustaški pokret je jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo