'ZA KRIŽEN' / Tradicija od 500 godina: pogledajte fotografije sa svjetski poznate procesije na Hvaru

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri

30.3.2018.
9:47
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Tradicionalna procesija "Za križen", jedinstvena cjelonoćna procesija na otoku Hvaru, hodala se u noći s Velikoga četvrtka, na Veliki petak u župama Hvarskoga dekanata, a uključuje šest mjesta na središnjem dijelu otoka - Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku.

"Za križen", tradicionalna je procesija koja se više od  500 godina održava kao izraz vjerskoga i kulturnoga identiteta središnjega dijela otoka Hvara, a nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine. Godine 2009. tradicija procesije "Za križen" je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Tradicija od 500 godina: pogledajte fotografije sa svjetski poznate procesije na Hvaru

Image

Tradicija od 500 godina: pogledajte fotografije sa svjetski poznate procesije na Hvaru

Procesije kreće istodobno u 22 sata iz šest hvarskih župa - Jelsa, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrboska. Sudionici u smjeru kazaljke na satu u noći s Velikog četvrtka na Veliki petak prelaze put oko 25 km predvođeni križonošama koji u procesiji nose križeve teške od 10 do 18 kg, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Križonošu slijedi izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procesija je iznimna je po svom trajanju (tijekom 8 sati prođe se 25 kilometara) i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo