žure iskoristiti svaku kunu / Tragova rata u Lipiku sve manje: Obnavljaju se zgrade i otvaraju radna mjesta

Investicija je bila teška oko 3 milijuna eura, a čak 500 tisuća dobili su iz pretpristupnih fondova Europske unije

14.8.2018.
19:11
VOYO logo

Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, čak 32 grada nisu povukla nijednu kunu europskog novca. Pokazalo je to istraživanje portala Gradonačelnik.hr u kojem se doduše vide i neki pozitivni trendovi. Sve više gradova prepoznalo je priliku, a najdalje su otišli u Lipiku. Novcem iz Brisela obnovili su razorene zgrade i otvorili radna mjesta.  

Tragova ratnog užasa sve je manje. Lipik pomalo postaje grad šarenih novih fasada. Uskoro će obnoviti i zadnju zgradu, a najbolje od svega, većina novca za to povučeno je iz fondova Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi čovjek grada hvali nam se - iz fondova su dobili novac i za reciklažno dvorište. Još važnije, čak 19,5 od ukupno potrebnih 20,7 milijuna kuna za poduzetnički inkubator u izgradnji. I ovaj je pogon za skladištenje voća i povrća, s najvećom i najmodernijom hladnjačom u zapadnoj Slavoniji - dijelom plaćen  europskim novcem.

Investicija je bila teška oko 3 milijuna eura, a čak 500 tisuća dobili su iz pretpristupnih fondova Europske unije. Prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, kad se gleda prema broju stanovnika - baš je Lipik lani bio prvi po povlačenju novca iz fondova Europske unije. Planovi su im i dalje ambiciozni.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sad u provedbi nekih 150 milijuna kuna, imamo isprojektirano skoro milijardu kuna za projekte - pripremljene", najavio je Slobodan Katunar (HDZ), zamjenik gradonačelnika Lipika. Čak je i lokalni nogometni klub, prvi u Hrvatskoj povukao novac i to za projekt proizvodnje piva u koji su uključili nezaposlene i dobili 600 tisuća kuna. 

"Naučili smo 20 mladih kako proizvesti domaće craft pivo kroz pratkičnu nastavu koja je traja 3 mjeseca", kazala je Viktorija Stepić, Razvojna agencija Lipik. Navijači sad uživaju u Lipik ALE-u, a još važnije jedan od učenika - odlučio je otvoriti craft pivovaru!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa iako su već najbolji, u Lipiku se i dalje žure iskoristiti svaku kunu.

Od Europske unije trebali bi profitirati i lipicanci. Simbol ovog grada. U planu je preseliti ih u novi rekreativni kompleks. Projekt je već pripremljen, a iz Europske unije  za pripremu je povučeno 700 tisuća kuna... Grad koji je prije 20-ak godina bio potpuno uništen,  danas, zahvaljujući i novcu iz Europske unije - postaje ugodno mjesto za život!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike