KANDIDATI O OBNOVI ZAGREBA / Traje borba za Zagreb: Tomašević predstavio plan za njegovu obnovu, Filipović ga optužio kako je planira financirati uvođenjem poreza

Neki najavljuju početak obnove već u lipnju, dok drugi tvrde - čim dobiju mandat kreću s rušenjem opasnih objekata.

13.4.2021.
21:00
VOYO logo

Kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević predstavio je svoj plan za obnovu grada Zagreba. Napravio bi to uz pomoć stručnjaka protupotresne obnove, čime bi se i cijena radova prepolovila.

Goran Latković razgovarao je i s nekoliko drugih kandidata koji otkrivaju svoje planove i namjere. Neki najavljuju početak obnove već u lipnju, dok drugi tvrde - čim dobiju mandat kreću s rušenjem opasnih objekata.

Ispred zgrade čija fasada svakodnevno pada i ugrožava sigurnost prolaznika, kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević okupio je novinare kako bi predstavio plan obnove od potresa.

Pripazit ćemo ubuduće da se to ne dešava, mogu samo to obećati.

U svoj tim doveo je stručnjaka za protupotresnu obnovu koji je obnavljao porušene talijanske gradove. Obećali su otvaranje gradskog ureda za obnovu koji će građanima davati gotove modele obnove i besplatnu projektnu dokumentaciju, a predlažu i obnovu s posebnom žbukom koja će se raditi u Hrvatskoj.

"Da se na to gdje je bila postojeća žbuka nanosi specijalni mort velike čvrstoće u debljini dva do tri centimetra i da je taj mort armiran sa specijalnom mrežom", rekao je Dario Almesberger, stručnjak za protupotresnu obnovu. 

"Sve to zajedno bi koštalo za ovako tipičnu zgradu od 1000 kvadrata bruto površine oko 100 tisuća eura što je prema troškovnicima koje smo vidjeli to je i dvostruko jeftinije", kazao je Tomislav Tomašević (MOŽEMO!)/kandidat za gradonačelnika Zagreba.

HDZ-ov kandidat Davor Filipović bocnuo je Tomaševića i najavljuje da, ako on bude gradonačelnik, obnova kreće već u šestom mjesecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već su stvoreni kvalitetni preduvjeti za uspješnu obnovu koju za razliku od Tomaševića koji je najavio uvođenje poreza na obnovu, planiram financirati sredstvima EU. U četverogodišnjem razdoblju u svakom slučaju očekujem da sve zgrade javne namjene budu obnovljene", rekao je Davor Filipović (HDZ)/kandidat za gradonačelnika Zagreba. 

Tomašević demantira uvođenje poreza na obnovu!

Ovakva obnova sramota je i za vladu i za grad smatra SDP-ov Joško Klisović. Kaže kako treba poseban ured za obnovu, Zakon bi ponovno mijenjao, ali ne otkriva koliko vremena za obnovu treba.

"Ono što ću odmah napraviti je da ću porušiti sve one kuće koje ugrožavaju javne površine po kojima se ljudi i vozila kreću. To ide odmah", naglasio je Joško Klisović (SDP)/kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Most bi gradio po bečkom modelu, da privatnici ulažu u obnovu a zauzvrat imaju pravo dograditi kat na zgradu, a građevinskim otpadom bi, kažu, sanirali klizišta. Misle da su potrebna dva mandata da se grad u potpunosti obnovi.

Image
KALKULIRANJE S DATUMOM /

Tomašević upozorava: 'Lokalni izbori još nisu raspisani. Hoće li ih Vlada odgoditi?'

Image
KALKULIRANJE S DATUMOM /

Tomašević upozorava: 'Lokalni izbori još nisu raspisani. Hoće li ih Vlada odgoditi?'


"Do kraja mandata mi možemo izgraditi negdje oko 30 do 40 posto objekata u donjem dijelu grada Zagreba", naglasio je Zvonimir Troskot (MOST)/kandidat za gradonačelnika Zagreba. 

Sadašnja vršiteljica dužnosti i kandidatkinja Jelena Pavičić Vukičević iz samoizolacije poručuje - grad je već pomogao građanima s materijalom, financijski i kroz stručnjake koji su im pokazali kako popuniti dokumentaciju.

"Ako želimo u iduće četiri godine napraviti ono što od nas očekuju građani, a to je obnoviti grad Zagreb tada moramo pojednostaviti procedure. Poseban su odnos neriješeni imovinsko pravni odnosi i narušeni odnosi stanara", rekla je Jelena Pavičić Vukičević (BM 365, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Od potresa je prošlo više od godinu dana, obnova i dalje nije krenula, a svaki kandidat sada pokušava građane uvjeriti da će obnoviti najviše i najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo