istraživanje / Trebamo li se zabrinuti? Hrvatski učenici puno piju, puše, a školu baš i ne vole

Image
Foto: PIXSELL/Shutterstock

Prema podacima o pušenju cigareta u zadnjih 30 dana, kod učenika u dobi od 13 godina, na 9. smo mjestu

19.5.2020.
8:54
PIXSELL/Shutterstock
VOYO logo

Međunarodno istraživanje o zdravstvenom ponašanju učenika otkrilo je gdje je zabrinjavajuća situacija, a s čime možemo biti zadovoljni. U istraživanje je bilo uključeno 45 država uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). HZJZ je objavio najnovije podatke iz istraživanja. 

Ono s čim možemo biti zadovoljni je da smo 5. zemlja s najvećim udjelom učenika koji žive s oba roditelja. Prema zadovoljstvu životom na desetom smo mjestu kod učenika u dobi od 11 godina, deveta kod onih u dobi od 13 godina te osma kod učenika u dobi od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče tjelesne težine, postoji 5 zemalja s nižim udjelom učenika s premalom tjelesnom težinom u dobi od 11 godina, tri države u dobi od 13 godina i četiri zemlje u dobi od 15 godina.

Prema podacima iz 2018., u devet zemalja je bilo manje učenika koji su rekli da su imali spolne odnose. Na pretposljednjem mjestu smo bili 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono nad čime se trebamo zabrinuti je konzumiranje alkohola kod učenika. Nismo u samom vrhu, ali učenici od 13 godina su na 11. mjestu po konzumiranju alkohola tijekom života, 12. po konzumiranju alkohola u zadnjih 30 dana. Sve tri dobne skupine su na 14. mjestu po odgovoru da su bili pijani dva ili više puta u životu, a oni od 15 godina na 12. mjestu po odgovorima da su bili pijani u posljednjih 30 dana.

Posljednji kod učenika koji jako vole školu...

Što se tiče pušenja, i dalje smo visoko, ali ne u samom vrhu. Prema podacima o pušenju cigareta u zadnjih 30 dana, kod učenika u dobi od 13 godina, na 9. smo mjestu. Na iznimno visokom čevrtom mjestu kod učenika u dobi od 15 godina. Što se tiče pušenja tokom života, na 12. mjestu smo kod učenika od 11 godina, 9. kod onih od 13 godina i 7. po onima od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
nastavni plan /

Donosimo detalje: Školska godina počinje 7. rujna, učenici će imati i jesenski odmor

Image
nastavni plan /

Donosimo detalje: Školska godina počinje 7. rujna, učenici će imati i jesenski odmor

Hrvatska je posljednja na mjestu što se tiče udjela učenika od 13 godina koji jako vole školu. 2014. bili smo na pretposljednjem. Trinaestgodišnjaci koji su prijavili maltretiranje drugih barem dva ili tri puta u zadnjih nekoliko mjeseci, doveli su do tog da smo po tome na 10. mjestu.

Osma smo zemlja s najvećim udjelom učenika koji su s 13 godina slali zlobne poruke drugima. Petnaestgodišnjaci su među deset zemalja s najmanjom dnevnom konzumacijom voća. Osma smo država po redu kod učenika od 13 godina koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu i pretili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo