KOMENTAR ZORANA ŠPRAJCA / Tri fakta o pulskom škveru i jedan zaključak: Uljanik je bio osuđen na propast

Dok su se skupljali gubitci ni jedan član uprave, ni jedan sindikalni lider, ni jedan IDS-ovac, ni ministar nije ni trepnuo

30.8.2018.
22:17
VOYO logo

Radnici Uljanika sutra će dobiti plaće, najavio je na Vladi premijer Andrej Plenković. Ni Plenković ni ministar gospodarstva Darko Horvat nisu rekli kako i otkuda novac za 4000 plaća radnika Uljanika, ali kako doznajemo plaće će vjerojatno biti isplaćene iz depozita koje kao osiguranje svojeih golemih kredita Uljanik ima kod Hrvatske poštanske banke.

Naime ni jedna druga komercijalna banka ne bi pristala na takav arnažman, ali kako je HPB državna banka prijateljsko uvjeravanje članova Uprave evo dalo je rezultata. U međuvremenu, danas je objavljeno i nekoliko zanimljivih činjenica koje bi mogle pomoći budućim kroničarima propasti Uljanika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolega Frenki Laušić iz Jutarnjeg lista proučio je izvješće o poslovanju Uljanik grupe i izračunao da je zadnjih desetak godina na svakom isporučenom brodu Uljanik gubio 100 milijuna kuna. Sto milijuna. Gubitka. Na svakom isporučenom brodu. Brod, po brod, sto po sto i 2017. smo marljivim radom stigli do ukupnog gubitka od milijardu i 800 milijuna kuna.

Svih tih godina dok su se skupljali gubitci ni jedan član uprave, ni jedan sindikalni lider, ni jedan IDS-ov dužnosnik, ni jedan vladin ministar na te gubitke nije ni trepnuo. Ilko Čimić, novinar Indexa analizirao je pak poslovanje grupe Afarak sa sjedištem u Helsinkiju  čiji je većinski vlasnik Danko Končar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilko je utvrdio da je bivši Istarski župan, počasni predjednik IDS-a, IDS-ov eurozastupnik i gospodar Istre Ivan Jakovčić na funkciji člana Nadzornog odbora u toj Končarevoj tvrtki zadnjih 5 godina ukupno primio oko 2,2 milijuna kuna raznih naknada.

Negdje dok je primao te naknade Jakovčić je vizionarski izjavio kako brodogradilište Uljanik treba izmjestiti iz Pulskog zaljeva. Danko Končar nakon toga je odabran kao strateški partner Uljanika ali nakon što je u Jakovčića uložio 2,2 milijuna kuna u Uljanik još nije uložio ni kune a po svemu sudeći i neće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I na kraju jedan naš gledatelj iz Pule skreće nam pozornost na urbanistički plan grada Pule koji na otoku Katarina predviđa hotel s 4-5 zvjezdica i još neke turističke sadržaje. Super projekt, ali ima jednu nezgodnu manu. Brodgradilište Uljanik udaljeno je jedva nekih 800 metara. 

Na poluotoku Musil, urbanistički plan također predviđa luksuzni hotel i još neke turistički sadržaje. Ali i on ima jednu nezgodnu manu-brodogradilište Uljanik udaljeno je jedva nekih 900 metara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li zamisliti gosta koji bi htio doći u luksuzni hotel s pogledom na brodogradilište. Naravno da ne možete. Ali to nije zamislio ni onaj koji je radio urbanistički plan.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo