Ekstremno! / Tri mjeseca bez prave kiše na žitnim poljima Hrvatske. Ukrajina zbog rata jedva da išta izvozi. Što nas čeka s hranom?

'Ovo će vjerojatno biti jedan od najsuših ožujaka u povijesti Hrvatske', tvrdi meteorolog Dorian Ribarić

27.3.2022.
7:30
VOYO logo

Rat u žitnici Europe za Hrvatsku nije trebao stvoriti probleme jer proizvodnja žitarica u našoj zemlji proteklih godina raste. No nitko nije računao na sušu. U nekim dijelovima Hrvatske kiše nije bilo gotovo tri mjeseca, a poljoprivrednici tvrde; već se sada vidi da će žita biti manje nego lani.

Bilo da je riječ o kukuruzu, pšenici ili soji, Hrvatska s time nije imala problema. Svega je bilo i za i izvoz. No, stvari su se promijenile. Što zbog rata u Ukrajini, žitnice Europe, što zbog suše, pojavi o kojoj se malo govorilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Evo opće nema vlage. Ima je jako malo, trebalo bi sad sijati soju pa suncokret. S kukuruzom budemo još malo pričekali da se još bolje ne posuši. Zato i zatvaramo. Ne znam, ako ne bude sad kiša pala, za sljedeći vikend kako prognoziraju, onda ne znam što će biti sa sjetvom. Ako čekamo nije dobro, ako posijemo nije dobro, onda je presuho. Nikako dobro. Nadamo se da će nešto proklijati“, kazao je Vladimir Vuk, vlasnik OPG-a.

Ovakva situacija problem je za ratare, ali i za stočare koji proizvode hranu za svoju stoku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVJETSKI METEOROLOŠKI SERVIS /

AccuWeather je objavio veliku proljetnu prognozu, a evo što može očekivati dio Europe u kojem je i Hrvatska

Image
SVJETSKI METEOROLOŠKI SERVIS /

AccuWeather je objavio veliku proljetnu prognozu, a evo što može očekivati dio Europe u kojem je i Hrvatska

„Zadnji put je bila kiša, pa ni sam ne znam, pred 3-4 mjeseca. Tijekom zime nije bilo ni snijega ni kiše i to sad stvarno, situacija je takva već 4 mjeseca“, poručio je Vladimir Šalković, vlasnik OPG-a.

Najveće problem bit će pšenica, a nje će izgleda, biti manje nego prošlih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pšenica bi trebala biti puno veća. Em nije ispunjena, a da nismo radili s reduciranom proizvodnjom i obradom ne bi bila niti takva. Vlagu smo zadržali i to je sreća. Fali nam kiša, to je sve trebalo biti zatvoreno, zeleno, a još se sad vidi zemlja. Bacali smo gnojivo i sve, ali nema kiše i pšenica stagnira“, kaže Vuk.

Uskoro se očekuje kiša, no meteorolozi smatraju da to neće pretjerano pomoći poljoprivrednicima.

„Ožujak kao mjesec je inače suh mjesec, ali ovakva suša je prilično neuobičajena. Ovo će vjerojatno biti jedan od najsuših ožujaka u povijesti Hrvatske. U Velikom dijelu Hrvatske nije pala ni kap kiše, osobito uzduž Jadrana“, objasnio je Dorian Ribarić, meteorolog RTL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kiše se očekuje sredinom tjedna, prvo na Jadrana, no to neće biti dovoljno za prekid suše tek će ih malo ublažiti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo