'SIGURAN ODMOR' / Turisti se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, ali rezervacija je manje: 'Pad je 30 do 40 posto, a rat je postao normalna tema'

Rat u Ukrajini šokirao je turiste, pa su Amerikanci - istražujući Europu, pomislili da se ratuje u našem susjedstvu jer na karti to izgleda blizu

6.4.2022.
7:35
VOYO logo

Hrabar ulazak u more u Dubrovniku, ali i odabir odjeće za šetnju Stradunom. No, turisti nisu morali skupljali hrabrost da dođu u Hrvatsku, je ovdje se, kao i uvijek, osjećaju sigurno.

Rat u Ukrajini šokirao je turiste, pa su Amerikanci - istražujući Europu, pomislili da se ratuje u našem susjedstvu jer na karti to izgleda blizu. New York Times piše da je Hrvatska među zemljama gdje je booking snažno pao, ali kratkoročno, tvrde agencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pad bookinga je 30 do 40 posto s tim da se vidi u određenom kontekstu, nažalost, da je rat postao normalna tema. Jer su se rezervacije vratile na tempo bookinga prije početka rata. Čak se zadnja dva tri dana vidi skok cijelog jednog razreda u tempu bukiranja", kazao je Nino Dubretić, voditelj turističke agencije.

Češke agencije javljaju da je zbog rata najviše patio turizam u Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Dok su Hrvatska, Španjolska i Italija u proteklom razdoblju aranžmane prodavale iznad očekivanja. Predsezona ipak neće ispuniti očekivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se zaključiti da će predsezona zbog svega ovoga biti malo sporija, ali sedmi, osmi i deveti mjesec idu izvrsno, čak se i šesti počeo dobro puniti", dodao je Dubretić.

Amerikanci su, čini se, detaljnije istražili kartu Europe jer u svibnju ponovno vraćaju izravan let za Dubrovnik. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo nedavno upravo ugostili grupu studijskih agenata iz Amerike, dolaze nam grupe svjetskih medija iz Europe i Amerike, ulažemo dosta u promotivne aktivnosti i interes je veliki. Iz svega toga imamo razloga za umjereni optimizam što s tiče ove sezone", Zrinka Marinović, glasnogovornica lanca hotela.

Iako je rat u Ukrajini nakratko usporio rezervacije, Britanaca je u ovom kvartalu bilo 30 posto više nego 2019.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo isti broj turističkog prometa u ovom kvartalu kao što je bilo 2019. godine. To nam pokazuju i dosadašnje brojke dolazaka i noćenja turista koje su na 93 posto iz 2019. Booking nije stao, naravno da je reagirao, ali krenuo je prema stabilizaciji", Nikolina Brnjac ,ministrica turizma i sporta

Konkurencija ne bira sredstva u privlačenju turista, pokušat će, doznajemo, druge prikazati nesigurnijima nego što jesu. Hrvatski turizam lani je pokupio vrhnje pod geslom "Siguran odmor u Hrvatskoj". Uz sunce i more, sigurnost je na našoj razglednici i ove godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo