OPET ODGOĐENO SUĐENJE / Turudić posve iskreno nakon zavrzlame na suđenju Merzel: 'Zbog ponašanja Uskoka javio sam se i Dinku Cvitanu'

Image
Foto: PIXSELL

U Uskoku smatraju da Turudić krši zakon jer je Vrhovni sud još prvi put odbacio Turudićev odbačaj nagodbe te mu vratio predmet na ponovno odlučivanje

13.3.2018.
12:32
PIXSELL
VOYO logo

Suđenje bivšoj SDP-ovoj županici Marini Lovrić Merzel po treći put je odgođeno danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Naime, sudac Ivan Turudić jutros je na nastavku suđenja, nanovo odbio Uskokov zahtjev za nagodbom s poduzetnikom Željkom Žužićem, koji je prema vlastitom priznanju, Merzel dao 100 tisuća eura mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o nezapamćenoj pravnoj zavrzlami pročitajte OVDJE

'Odugovlačite proces'

Ponukani Turudićevom odlukom, predstavnici Uskoka su baš kao i jučer, demonstrativno napustili sudnicu tražeći njegovo izuzeće dok im je Tudurić tek kratko dobacio kako odugovlače proces te da je Vrhovni sud već ranije odlučivao o njegovom izuzeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u Uskoku smatraju da Ivan Turudić krši zakon jer je Vrhovni sud još prvi put odbacio Turudićev odbačaj nagodbe te mu vratio predmet na ponovno odlučivanje.

Zbog toga su iz Uskoka i tražili njegovo izuzeće, ali tu su se stvari zakomplicirale budući da Turudić uz sudački posao obnaša i dužnost predsjednika spomenutog suda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je o tome odlučivao samostalno budući da vodi spomenuti postupak, a pritom je kao predsjednik suda nadležan za odlučivanje o izuzećima sudaca.

"Predsjednik vijeća Ivan Turudić odbiva prihvatiti nagodbu iako je Vrhovni sud takvu odluku proglasio protivnom. Uskok je podnio zahtjev za Turudićevim izuzećem, ali on je sam odlučivao o tom zahtjevu. Odbacio je prijedlog, a s obzirom da ne može sam o tome odlučivati, napustili smo sjednicu", kazao nam je jučer Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljica Uskoka, naglasivši kako se još nije susreo s ovakvim slučajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čini se da je Turudić nešto drugačijeg mišljenja.

Turudić: 'Sve sam napravio po zakonu'

“Zahtjev za izuzećem se odbio po čl. 35 ZKP-a. Tako sam ocijenio jer sam za to i ovlašten po zakonu. Ta odredba i postoji da bi se izbjegle situacije da stranke ne bi na svakom ročištu, na svakoj sjednici i na svakoj raspravi stavljali zahtjev za izuzećem i na taj način opstruirali postupak”, kazao je Turudić u utorak po izlasku iz suda nakon trećeg pokušaja suđenja Merzel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Turudić je dodao i to da je o tom zahtjevu već odlučeno i to na Vrhovnom sudu te da se zbog toga svi budući zahtjevi s takvim ciljem moraju odbaciti kao nedopušteni.
Nije prešutio ni priču oko Uskoka i njihovog napuštanja sudnice.

“Ponašanje Uskoka protivno je Ustavu i Zakonu o kaznenom postupku. Oni nemaju ovlasti napustiti sudnicu bez mojeg odobrenja kao predsjednika vijeća. I jučer i danas nisu dobili takvo odobrenje i zapravo su pokazali da ne poštuju hrvatske zakone kao ni sud. Kad bi to primjerice napravio okrivljenik u predmetu bio bi kažnjen s 50 tisuća kuna, bio bi prijavljen odvjetničkoj komori i vjerojato bi mu bilo uskračeno pravo na rad za određeno vrijeme”, istaknuo je dodavši kako su Uskokove tvrdnje o tome da nije mogao odlučivati o svojem izuzeću – netočne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sve je detaljno napisano ZKP-u i članku 35. Tamo piše da o zahtjevo o izuzeću može odlučiti i sudac čije se izuzeće odnosno otklon traži. To sam u konkretnom slučaju bio ja. Oni su postavili zahtjev za izuzećem mene i s mjesta predsjednika suda. To mi je po spomenutoj odredbi bilo dovoljno da mogu sam odlučiti o svojem izuzeću”, naveo je.

O ponašanju Uskoka obavijestio i Cvitana

Svoj stav koji se uvelike razlikuje od stave kojeg je zauzeo Vrhovni sud po pitanju nagodbe s Uskokom objasnio je sljedećom izjavom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je stav jednog vijeća, dakle ne cijelog Vrhovnog suda. Tamo postoje različiti stavovi, ali kad sam dobio presudu o ukidanju rješenja, odlučio sam kako sam odlučio i na to imam potpuno pravo”.

Svoj nastup pred novinarima, Turudić je zaključio tezom kako nikad nije doživio da mu netko napusti sudnicu još od 2000. kad je sudio jednoj zločinačkoj organizaciji. Tada su trojica tužitelja napustili sudnicu uslijed nezadovoljstva presudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Temeljem zakona obavijestio sam ravnateljicu Uskoka, a danas sam o ponašanju Uskokovih ljudi u sudnici obavijestio i glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana”, kazao je Turudić.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo