Dodlek-agro / U ambalaži međimurskog prodaju egipatski krumpir! Vlasnik: 'Riječ je o sloganu tvrtke'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Objasnio je kako nikoga nisu htjeli dovesti u zabludu, a inače na deklaraciji ne bi napisali da je krumpir iz Egipta

4.5.2019.
14:17
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo


Svi sugeriraju kupovinu domaćih proizvoda, a kad se podrobnije iščita deklaracija na proizvodima, istina biva šokantna. Potrošači se žale, a ovaj slučaj pokazuje da se žale s razlogom. 

Naime, na pakiranju krumpira od 2,5 kilograma za prženje ili pečenje, istaknut je naziv "međimurski", tvrtke Dodlek-agro. Taj je krumpir dokaz da se deklaracije trebaju gledati povećalom. Naime, u Konzumu, taj isti krumpir ispada ne međimurski, već egipatski!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se ne smije raditi! Naš međimurski krumpir još nije brendiran pa udruga tvrtku ne može teretiti zbog toga. No očito je riječ o zavaravanju potrošača i krivotvorenju podataka, zbog čega bi trebala reagirati i inspekcija", kazao je Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira za Večernji list. 

Zaštita međimurskog krumpira

Zaštitu međimuskog krumpira, tj. kalampera, birokracija koči već 12 godina te nije isključeno da će od njega, prije zaštite zemljopisnog porijekla, stvoriti robnu marku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesarić je kazao kako prošlogodišnja sezona nije bila dobra za njemački, francuski ili nizozemski krumpir zbog suše. Međutim, Hrvatska je imala dobru sezonu, a to je značio pojačan izvoz u Mađarsku, Sloveniju, Crnu Goru, Rumunjsku, Bugarsku... Iz tog je razloga danas u Međimurju teško naći ijedan krumpir za prodaju.

"Očito se sad neki moraju snalaziti pa uvoze. No ako je egipatski, neka tako i napišu", tvrdi Mesarić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo slogan tvrtke?

Mirjan Dodlek, direktor Dodlek-agra, kaže kako je tvrdnja na ambalaži o međimurskom krumpiru samo riječ o sloganu tvrtke, a ne dokaz da je krumpir međimurski. 

"I Konzum nam je jučer ukazao na problem, da kupce dovodimo u zabludu i da se žale, pa smo dio krumpira povukli iz maloprodaje i veleprodaje i prepakirat ćemo ga u drugu ambalažu. Preostali dio vraćamo u ponedjeljak iz Splita", kazao je Dodlek. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je kako nikoga nisu htjeli dovesti u zabludu, a inače na deklaraciji ne bi napisali da je krumpir iz Egipta. 

Dovođenje potrošača u zabludu

"Još prošlog tjedna pakirali smo stari, međimurski krumpir, a kako staroga više nema jer je ono što je ostalo jako loše kvalitete, dogovorili smo se s Konzumom da uvezemo mladi iz Egipta i idemo na manja pakiranja. Od ponedjeljka smo u prodaju poslali 10 paleta. Uopće nismo razmišljali da bi zbog ambalaže mogao nastati cirkus", rekao je Dodlek za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz stručnih službi Ministarstva poljoprivrede su rekli kako sva pretpakirana ili zapakirana hrana mora biti označena sukladno zahtjevima propisanim Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani te drugim posebnim propisima koji se odnose na određenu hranu. Sve informacije na hrani, obvezne i dobrovoljne, moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču. Također ne smiju biti obmanjujuće, između ostalog i glede podrijetla hrane.

"Vezano uz navođenje naziva 'Međimurski krumpir' na proizvodu iz upita, ističemo kako je na etiketi jasno istaknuto da je krumpir podrijetlom iz Egipta, stoga se isticanje predmetnog naziva koje aludira na međimursko podrijetlo smatra dovođenjem potrošača u zabludu. Iz tog razloga, Ministarstvo poljoprivrede podnijet će prijavu Državnom inspektoratu u okviru kojeg od 1. travnja 2019. godine posluje poljoprivredna inspekcija", rekli su za Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo