podijeljena mišljenja / Javnost ne pamti mnogo toga iz dvaju mandata bivšeg gradonačelnika Dumbovića. Ali, pamti grad

Image
Foto: Zeljko Lukunic/Nikola Cutuk/PIXSELL

'Sigurno su mu smjestili', samo je jedan od komentara stanovnika koji pamte i da im je pomogao. Proveli smo dan u Petrinji

16.6.2022.
11:52
Zeljko Lukunic/Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

"Sigurno su mu smjestili. Ne znam kako su mogli. Krasan čovjek. Nama je puno pomogao. Oslobodit će ga sigurno", kazuje nam gospođa srednjih godina koju smo zatekli pred njezinim domom u kontejnerskom naselju u Petrinji dan nakon što je u medijima odjeknula vijest o uhićenju bivšeg gradonačelnika grada na Banovini Darinka Dumbovića.

Njemu, njegovom sinu Darku, kao i trojici poduzetnika, određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Podsjetimo, Dumbovića se sumnjiči da je na dužnosti pogodovao tvrtki svoga sina koja je tako dobila poslove vrijedne više od devet milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

“Ako je nešto skrivio, sud će to pokazati. Ovo što ga ja poznam, kako je dolazio ovdje, samo pozitivno mogu reći. A u te procedure ne bih ulazio, ne razumijem se”, govori nam stariji muškarac kojeg smo zatekli u hladu, pred njegovim 'kontejnerom' dok je prebirao po kutijici pažljivo složenih cigareta.

Istini na volju, pomalo nas je iznenadilo kako su oni, s kojima smo razgovarali, žustro stali u obranu političara koji je široj javnosti postao poznat nakon nemilog potresa 29. prosinca 2020. godine. Potresa koji je tog utorka u 12:19 promijenio mnoge sudbine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne pamte naši sugovornici mnogo iz njegovih mandata do trenutka kada su ostali bez krovova nad glavama. A tada im je on, kažu, pomogao. Tada je Dumbović postao poznat i široj javnosti u Lijepoj našoj, iako je njegova politička karijera počela mnogo ranije. Još 90-ih ušao je u HNS, a Radimira Čačića slijedio je u Reformiste. Od 2002. do 2009. godine bio je zamjenik gradonačelnika, a prvi čovjek grada postao je 2013. godine. Mandat je potvrdio i na izborima 2017., a u Sabor je ušao godinu dana ranije.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

No, malo tko je dalje od Sisačko-moslavačke županije znao da je riječ o bivšem ugostitelju i pekaru. Političaru, koji je u gradonačelničku fotelju zasjeo u vrijeme kada je Gradu dugovao novac. Bivšem vlasniku diskoteke Kavkaz. Malo tko je izvan Petrinje znao da je biznis s pekarama propao, da je zbog dugovanja izgubio i kuću, bio visoko na listi poreznih dužnika. Malo tko je znao da je diplomu stekao 2013. godine na Fakultetu za menadžment u Sremskim Karlovcima u svojoj 60-oj godini. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda bi Dumbović i dalje sjedio u gradonačelničkoj fotelji da mediji nisu pokrenuli priče o krađi donacija, skupocjenoj odjeći, 60 tisuća kuna vrijednoj šunki, jajima i hrenu plaćenim gradskim novcem… Igrom slučaja, umjesto u gradonačelničkoj fotelji, sada sjedi u zatvoru.

I dok mnogi Petrinjci o temi bivšeg gradonačelnika pričaju na kavi, spominju i montirane političke procese, djelatnici trgovina s kojima smo razgovarali, pak, vjeruju da USKOK više u njihov grad neće dolaziti. Vjeruju da u medijima više neće gledati scene snimljene pred kućom bivšeg gradonačelnika. Pred istom onom kućom oglašenom za prodaju po cijeni od 186 tisuća eura, sa šest soba i 300 kvadrata. Onom koju čuvaju kamere. Onom iza koje i dalje sramežljivo proviruje stambena zgrada koja služi kao podsjetnik na 29. prosinac 2020. godine, dan kada su se mnoge sudbine promijenile. Stambena zgrada, u kojoj već odavno nitko ne stanuje, a na čijim se balkonima odjeća još uvijek suši. Stambena zgrada kroz čije prozore već odavno više nitko ne proviruje. Stambena zgrada koja prozore nema. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

I dok javnost ne pamti mnogo toga iz dvaju mandata bivšeg gradonačelnika Darinka Dumbovića, pamti grad. A ožiljke koje nosi teško je sakriti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo