godišnjica smrti / U čemu je problem? Tuđman je neprepoznatljiv, kipari nikako ne mogu prikazati njegovo lice

Image
Foto: Pixsell

Spomenici Tuđmanu nalaze se diljem zemlje i na svima njima Tuđman, posebno lice, je daleko od onoga kako je izgledao

10.12.2018.
9:30
Pixsell
VOYO logo

"Što se tiče svih skulptura i bista diljem Hrvatske, iskreno nisam sretan što je to prepušteno isključivo imaginaciji umjetnika. Moram nagađati što je umjetnik likom moga oca htio reći. Ne volim što se kod mnogih uopće ne prepoznaje Franjo Tuđman", rekao je mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika, Stjepan Tuđman.

A da ova njegova izjava nije daleko od istine, dovoljno pokazuju fotografije spomenika Franji Tuđmanu. U godinama nakon njegove smrti, a umro je na današnji dan 1999., spomenici prvom hrvatskom predsjedniku pojavljivali su diljem zemlje. I svi imaju nešto zajedničko. Na njima je Tuđman u većini slučajeva - neprepoznatljiv!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro znam kakav je bio moj otac, što je mislio, što je želio i htio bih ga tako vjernog vidjeti, a ne da mi netko drugi tumači. Smatram da je bio markantna pojava i ne znam zbog čega ga rade neprepoznatljivim. Što da vam kažem, pomalo je to šokantno kad gledate, a ne prepoznajete", kaže Stjepan Tuđman.

Image

U čemu je problem? Tuđman je neprepoznatljiv, kipari nikako ne znaju prikazati njegovo lice

Image

U čemu je problem? Tuđman je neprepoznatljiv, kipari nikako ne znaju prikazati njegovo lice

Spomenici Tuđmanu nalaze se od istoka do juga Hrvatske, od Osijeka do Makarske i na svima njima prvi predsjednik Hrvatske, posebno njegovo lice, je daleko od onoga kako je on izgledao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O tome se u javnosti povela žustra rasprava otkako je postalo poznato kako će izgledati spomenik Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Kao i kod prethodnih, i na ovom je lice Tuđmana, slažu se mnogi, tako nerealno preneseno da se sa zagrebačkim spomenikom povela i šala kako je na spomeniku zapravo Bandićev blizak suradnik Pavle Kalinić, a ne Tuđman...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo