aparat se širi / U dvije godine broj državnih službenika porastao za 4300 osoba - ministar tvrdi: 'Brojke nisu precizne'

Iako je već nekoliko godina na snazi zabrana zapošljavanja u državnim službama, a da bi se jedna osoba zaposlila dvije moraju otići, to nije spriječilo pravu najezdu državnih službenika u posljednje dvije godine

20.2.2018.
18:40
VOYO logo

Dvije godine Iva je službenica u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Iva Mesić, Ured za financiranje i ugovaranje poslova EU pri HZZ-u "Ovo je u biti prvo zaposlenje. Zanimljivo je, posao je dinamičan, raznolik, imam priliku raditi s različitim korisnicima", rekla je Iva Mesić iz Ureda za financiranje i ugovaranje poslova EU pri HZZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi na EU projektima, konkretnije - na pripremi natječaja i provedbi ugovora iz socijalne uključenosti.  

"Imam trenutno 10 aktivnih projekata koje kontroliram i pratim uspješnost provođenja projektne aktivnosti", otkriva nam Iva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dvije godine od kad je Iva zaposlena, broj državnih i javnih službenika i namještenika drastično je porastao.

Krajem 2015. bilo ih gotovo 230 tisuća. Tijekom 2016. zaposlilo ih se još 1633, prošle godine broj službenika porastao je za 2662. Što znači da je u dvije godine državni aparat narastao za gotovo 4300 osoba. Ministar uprave tvrdi da brojke nisu dobro prikazane zbog načina rada Centralnog obračuna plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sustav koji prati zaposlene u javnoj upravi se duplira, imamo zaposlene na nekoliko fakulteta, liječnici u nekoliko ustanova i onda se i oni dupliraju. Kad bi se napravila dobra prava analiza ne vjerujem da je došlo do većeg broja zapošljavanja", kaže Lovro Kuščević.

Napominju i da najveći broj novozaposlenih radi na europskim projektima. Za njih ne vrijedi pravilo zapošljavanja jedne osobe tek nakon što dvije odu, a iz proračuna dobivaju tek 15 posto plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plaće za to ljudstvo idu iz europskog socijalnog fonda putem operacije tehnička pomoć koja služi za jačanje administrativnih kapaciteta", objašnjava Ivan Ermenc iz Ureda za financiranje i ugovaranje poslova EU pri HZZ-u.

Prema podacima nadležnog ministarstva, na EU projektima je zaposleno 1466 osoba. Prošle godine posao su dobile 223 osobe, a postupak zapošljavanja u tijeku je za gotovo 300 radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To smatramo pozitivnim u smislu da će stvarno taj veći broj zaposlenih moći osigurati bolju apsorpciju sredstava i mi to kao upravljačko tijelo europskog socijalnog fonda gledamo na pozitivan način", Katarina Ivanković Knežević, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

No, od onih oko 4300 službenika i namještenika koliko ih je više u protekle dvije godine zanimljivo - tek trećina ih se bavi EU projektima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo