Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
PROMJENE U SEKTORU

U Hrvatskoj 10 575 turista prijavljenih u eVisitor: Broj prijava porastao u tjedan dana

U domaćinstvima su 25. ožujka, prema eVisitoru, većinom bili domaći gosti

Image

Nakon što je donesena odluka o zatvaranju svih trgovina, kafića, restorana i sličnih objekata osim onih koja služe opskrbljivanju stanovništva, Zagreb je poprilično pust

Foto: Dalibor Dobrić
Hina/ 27.3.2020. u 7:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Hrvatskoj je prema podacima iz sustava eVisitor uoči petka boravilo 10.757 turista, od kojih su 60 posto bili domaći, a ostalih 40 posto strani, pri čemu ih je najviše od ukupnog broja ili 46 posto bilo prijavljenih u nekomercijalnom smještaju, doznaje se iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

VEZANE VIJESTI

Riječ je o turistima koji su u eVisitoru bili prijavljeni na dan 25. ožujka (četvrtak), pri čemu nije vidljivo koji su motivi njihovog boravka te ih se prije može označiti kao goste odnosno osobe izvan svog stalnog mjesta boravka, a manje kao one koji su u Hrvatskoj zbog isključivo turističkih razloga.

Od ukupnih 10 757 turista koji su u eVisitoru bili prijavljeni na dan 25. ožujka, domaćih je bilo 6 449, a stranih 4 308, među kojima najviše ili 11 posto iz Bosne i Hercegovine, potom iz Slovenije 4 posto te Srbije i Njemačke po 3 posto, otkrivaju iz HTZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najviše je tih turista, 4 973, boravilo u nekomercijalnom smještaju (stanovi i kuće za odmor, vikendice i sl.), a potom u smještaju u domaćinstvima, njih 4 907.

U nekomercijalnom smještaju boravilo je 64 posto domaćih gostiju, a stranih 36 posto, od kojih je i tu najviše bilo onih iz Bosne i Hercegovine, te zatim iz Slovenije, Srbije, Njemačke, Makedonije i Austrije.

Upravo se čita

Image
bivši ministar

Kovač za RTL o ruskoj aneksiji: 'Kada Ukrajina službeno postane članica NATO-a počinje svjetski rat'

U domaćinstvima su 25. ožujka, prema eVisitoru, većinom bili domaći gosti, 59 posto, dok je udjel stranih 41 posto, pri čemu su i tu opet najbrojniji bili iz Bosne i Hercegovine ili 25 posto od ukupnog broja stranih gostiju u smještaju u domaćinstvima. Slijede ih turisti iz SAD-a sa udjelom od osam posto, Srbije sa sedam posto, Njemačke s šest posto, Makedonije s četiri posto te Slovenije s četiri posto udjela.

Gledano prema destinacijama na dan 25. ožujka, najviše prijavljenih turista/gostiju u eVisitoru bilo je na Viru, oko 550, zatim u Zagrebu 467, Splitu 420, Dubrovniku 230 i Zadru 209, a njih između 100 i 200 bilo je u Rogoznici, Rijeci, Okrugu, Crikvenici i Šibeniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U zadnjih tjedan dana porast registriranih gostiju

Na upit Hine, iz HTZ-a iznose i podatke iz eVisitora za proteklih tjedan dana, odnosno od 19. do 25. ožujka, koji pokazuju da je 25. ožujka u Hrvatskoj bio 821 gost više u odnosu na njih 9 936 na dan 19. ožujka.

"Taj se rast u najvećoj mjeri može pripisati rastu broja gostiju u nekomercijalnom smještaju, koji je 25. ožujka bio veći za 1 294 gostiju nego u tom smještaju 19. ožujka", kažu iz HTZ-a.

Dodaju i da su destinacije u kojima je broj gostiju znatnije porastao 25. ožujka u odnosu na 19. ožujak Primošten, Okrug, Omiš, Marina, Rogoznica, Novalja, Omišalj, Šibenik, Makarska, Vir, Malinska-Dubašnica, Pag, Zadar, Pašman i Crikvenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Do 25. ožujka pad noćenja 15 posto

S obzirom na kumulativ, eVisitor pokazuje da je od početka ove godine, ili od 1. siječnja do 25. ožujka, u Hrvatsku ukupno došlo 630.000 turista, koji su ostvarili gotovo 1,8 milijuna noćenja.

Time je u odnosu na isto vrijeme 2019. u turističkim dolascima zabilježen pad od 25,3 posto, dok su noćenja u minusu od 15 posto, što je izravna posljedica širenja koronavirusa po svijetu i Europi.

Hina/ 27.3.2020. u 7:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
Drama u Sikirevcima

Slavonac našao poruke koje je svećenik slao njegovoj supruzi: 'Nagovarao ju je na grupnjak, slao snimke...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba