Na hrvatskim studijima u Zagrebu / U Hrvatskoj otvoren studij demografije: Studenti će učiti o Hrvatima u Njemačkoj i BiH

Hrvatska je dobila Fakultet za demografiju pa ćemo za pet godina imati 37 novih demografa, koji će proučavati statistike

22.10.2019.
8:30
VOYO logo

Jedan od glavnih problema u Hrvatskoj je sve manji broj stanovnika. Prema najnovijem izvješću UN-a Hrvatska je među tri najgore europske zemlje po negativnoj stopi prirodnog prirasta - gori od nas su samo Bugari i Ukrajinci.

Srećom - Hrvatska je dobila Fakultet za demografiju pa ćemo za pet godina imati 37 novih demografa, koji će proučavati crne statistike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski studiji pokrenuli su Odsjek za demografiju i hrvatsko iseljeništvo i odmah izazvali polemike: je li taj studij uopće potreban, treba li Hrvatskoj toliko demografa i što će oni ondje naučiti i gdje će to uopće primjeniti.

Poseban predmet o Hrvatima u Bosni i Hercegovini

Danas su studenti imali predavanje o osnovama demografije. Čeka ih statistika, matematika, ali i umjetnost u dijaspori, poseban predmet o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, čak i o ženama u iseljeništvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja znam da mnogi odlaze van živjeti i studirati, možda bi i nama bilo lakše da smo otišli van i ostvarili bolju budućnosti, ali ja smatram da je ova zemlja borbe vrijedna i da mi nešto trebamo pokrenuti", rekla je studentica Manuela Čukušić.

"To je gorući problem naše države, volio sam geografiju, a prvenstveno taj dio.  Demografska slika nije baš najbolja, možemo se nadati i dati sve od sebe da bude bolje. Definitvno ćemo dati sve od sebe da bude bolje", kazao je student Drago Tolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belgija, Francuska, Engleska, Irska, a sada i Hrvatska ima fakultet koji obrazuje buduće demografe. 

No pitanje je treba li Hrvatskoj toliko demografa

O Hrvatima u Austriji, Njemačkoj i BiH do Hrvata u Australiji i Novom Zelandu; o svemu tome učit će ovih 37 studenata demografije i iseljeništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog početka studij je naišao na niz kritika: treba li Hrvatskoj toliko demografa i gdje će oni raditi.

"Krivo se shvaćalo da mi ovdje njih učimo čistoj demografiji, oni nama nisu potrebni kao čisti demografi. Nego oni kombiniraju s drugim predmetima. Mogu raditi koliko ih treba kao demografi jer se pokazalo da nepoznavanje demografije ne daje dobre rezultate", kazao je sveučilišni profesor i demograf Anđelko Akrap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demografiju mogu studirati primjerice u kombinaciji sa sociologijom, povijesti ili komunikologijom.

Demografijom se bave i na Ekonomskom fakultetu

Ovaj studij odobren je tek u jesenskom roku i to baš na fakultetu o čijem ukidanju slušamo već godinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovaj studij je bio posebno važan on je jedini i nažalost tek sada osnovan, ali bolje ikad nego nikad i ovp je studij koji je najbitniji za ovu zemlju i bilo je krajnje vrijeme da se o tome prestane pričati i da se podigne na jednu akademsku razinu", kazao je Petar Marija Radelj, pročelnik savjetnika Hrvatskih studija.

Na akademskoj razini s ovim problemom se bavi i Katedra za demografiju na Ekonomskom fakultetu - na kojem su studirali brojni današnji demografi. No, oni sami kažu to nije isto. Ovaj studij bio je nužan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, to je katedra njezin predmetni interes je demografija i ekonomski interes, a mi smo to ovdje proširili na još jednu problematiku, a to je bogatstvo i potencijal koji ima naše iseljeništvo. Dakle, potencijal našeg iseljenistva je da oni šalju samo na razini doznaka više nego što je u Hrvatskoj stranih investicija", rekao je voditelj Odjela za demografiju i hrvatsko iseljeništvo na Hrvatskim studijima Stjepan Šerc

Kako popraviti stanje u državi u kojoj je u posljednjih deset godina rođeno 40 razreda manje? Možda će znati budući magistri demografije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najviše nam mladih seli što je loše, radna snaga odlazi. Mislim da stanje nije bajno", kazao je student Ivan Brdarić

Za pet godina imat ćemo još manje stanovnika - ali i 37 demografa više. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo