BORBA S POTKORNJAKOM / U 'inspekciju' na Marjan stigao i Krstičević: 'Spremni smo poslati još vojnika'

Na splitskom Marjanu traje utrka s vremenom kako bi se stabla koja je napao potkornjak, prije toplijeg vremena i buđenja kukca, uklonila

5.3.2019.
19:05
VOYO logo

Na splitskom Marjanu traje utrka s vremenom kako bi se stabla koja je napao potkornjak, prije toplijeg vremena i buđenja kukca, uklonila. Radove je obišao i ministar obrane Damir Krstičević jer splitsku park šumu spašavaju i pripadnici ratne mornarice.

Od ranog jutra pripadnici Hrvatske ratne mornarice pomažu u čišćenju Marjana od štete koju je prouzročio potkornjak. "Ima dosta žena, zadovoljstvo mi je kad mogu pomoći gradu Splitu, a i normalno svojoj Hrvatskoj. Zašto ne?", kazala je pripadnica Hrvatske vojske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetio ih je i ministar obrane koji je spreman, kaže, poslati još vojnika ako Grad to zatraži. "To je naša i obaveza prema gradu Splitu i sretni smo da smo tu i da pomažemo i to ćemo činiti i dalje", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Image

Režu oboljela stabla! Pogledajte kako izgleda 'ogoljeli' Marjan

Image

Režu oboljela stabla! Pogledajte kako izgleda 'ogoljeli' Marjan

Radovima su se priključile i pokretne žičare koje su jedino preostalo rješenje nakon što se odustalo od teške mehanizacije i konja. "Zadovoljan sam sa tom brzinom odnosno sa samim ugovorom sa izvođačima, odnosno tih bi pet tisuća kubika kroz jedno mjesec dana trebalo izvući", rekao je koordinator akcije  Nenad Ružić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo polovina Marjanske šume

Pet tisuća kubika odnosno, prema procjeni izvođača radova, gotovo polovina Marjanske šume. Strašni su razmjeri štete koju je kombinacija bure i potkornjaka ostavila na Marjanu pa se Splićani samo mogu nadati kako će budućnost njihovog omiljenog brda biti bolja.

"Bit ću zadovoljan ako se završi samo na dvadeset tisuća i poslije toga Marjan ozdravi. I da se sredi situacija da se više zna tko šta radi", kazao je Splićanin Ante. "A šta je tu je. Sad treba gledat ubuduće, da posadimo to da napravimo", kazao je Splićanin Mislav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će i što saditi, još je predmet pregovora, ali se zna da će Marjan zasjati tek kada nova stabla izrastu, odnosno za desetak godina. Do tada će Split zaraditi na posječenim stablima koja će kupiti ista tvrtka koja ih i pili.

"Vidjeli ste da smo dobili 201 kunu po kubiku, dakle imamo pet tisuća kubika ponudu, vjerujem da će se ona mijenjati sukladno dinamici posla", kazao je gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara. Završetak radova i oslobođenje Marjana od potkornjaka očekuje se početkom travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo