Otvorio dušu za Direkt / U izbjeglištvu kod nas i veliki ukrajinski umjetnik, nekoć je izradio poklon Putinu: 'Mislio sam da je veliki reformator'

Nije mogao sanjati da bi čovjek, kojemu je kao poklon za rođendan izradio sat, 20 godina poslije razarati njegovu domovinu. A kakvu mu je poruku ugravirao...

30.3.2022.
8:10
VOYO logo

Više od 10.000 ljudi iz Ukrajine svoj je novi dom pronašlo u Hrvatskoj. Među njima i neki poznati Ukrajinci.

Mihail Reva je višestruko nagrađivani kipar, arhitekt, umjetnik, autor brojnih instalacija, zgrada, fontana, skulptura i spomenika diljem Ukrajine. Autor je i jednog unikatnog srebrnog sata kojeg je radio 6 mjeseci, a onda ga poklonio Putinu za rođendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A sada zahvaljujući Putinu on svoj rođendan slavi kao izbjeglica, i to u Rapcu. S njim je razgovarala naša Ida Balen.

Ovo su radovi nastali nakon što je njegova zemlja, kaže, strijeljana. Iz Odese je sa suprugom, mamom i punicom u Rabac došao 11. ožujka. I otada samo crta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što se sada događa u meni, nije mi se nikada u životu dogodilo i nikada nisam mogao pretpostaviti da ću proći kroz tako nešto", kaže Mihail, "Svijet je bio u boji i onda se razbio kao staklo."

U Rapcu je dočekao 62. rođendan, kao izbjeglica pred Putinovom vojskom. A on je Putinu za 50. rođendan darovao ovu skulpturu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjetio sam se kako sam prije 20 godina radio poklon, na molbu administracije Ukrajine, za njegov 50. rođendan. Prije 20 godina mislio sam da taj poklon radim za velikog reformatora i velikog čovjeka. Pokazalo se da sam to radio sinu đavla i ubici.
Nije bilo puno zlata, pozlaćeno srebro. Nije toliko puno koštalo. No poruka je bila glavna i ono što je bilo napisano: 'Postoje dvije stvari koje uzdižu našu dušu. To je zvjezdano nebo nad nama i moralni zakon unutar tebe.'"

Od Putina ne može pobjeći, zlo koje sije vidi čim zatvori oči. Nakon 20 godina još jedan rad kojeg mu je posvetio, ali s potpuno drukčijim osjećajima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kupio sam novine i vidio fotografiju. Tu je mlado lice i maska smrti."

Mihail Reva poznat je širom svijeta. Njegovi radovi krasili su sve ukrajinske trgove. Gradio je zgrade, skulpture, fontane. Stranice i stranice na Wikipediji koje govore o vrijednim djelima. Ništa nije mogao ponijeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku bio sam angažiran na velikim poslovima. Radio sam na uređenju glavnog trga u Dnjepru, Kijevu, Harkivu. Radim na tome već nekoliko godina", kaže.

U Ukrajini mu je ostala kći, kada je odlazio pitao ju je što da ponese sa sobom:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je rad moga djeda njezinog pradjeda. Napravio je to baki da bi ona mogla napraviti kompot."

Njegovo je oružje umjetnost. A to svoje najjače oružje nesebično daruje. Ponavlja da kada puške govore, muze šute. Ali njegove ispuštaju krikove, koji ga tjeraju da stvara dok drugi ruše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo