sukob navijača i policije / U jučerašnjem napadu navijača ozlijeđeno je 35 osoba: Ovakav huliganizam Hrvatska dugo ne pamti!

Sve se dogodilo sinoć nakon utakmice Dinamo Hajduk na Maksimiru kada je Torcida, organizirano i pod pratnjom, krenula prema jugu.

22.5.2022.
18:39
VOYO logo

Deseterostruko nadjačani, huligani su napali 16 policajaca na odmorištu Desinec bakljama, lancima, aparatima za gašenje. Policija kaže da sredstva nisu birali.

"Napadi su izvršeni zapaljenim pirotehničkim sredstvima i raketama. Radilo se o prostoru benzinske postaje. Znate i sami što znači otvoreni plamen na prostorima benzinske postaje", rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije, Damir Barić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navijači su otvarali vrata, razbili vozilo i uspjeli ubaciti jednu zapaljivu baklju i evo situacija je bila do tolike mjere da dobro da nisu policajci zapaljeni u službenom vozilu", rekao je načelnik PU zagrebačke, Marko Rašić.

Policija misli da je napad bio pomno planiran. Nakon što nisu ušli na Maksimir tražili su da krenu prema Splitu. Kolona od 260 vozila praćena sa 100 interventnih policajaca zaustavila se kod Desinca blokirala sve tri trake, dio huligana napao je policiju na odmorištu. Ostatak je za zadatak imao blokirati ostale interventne policajce u koloni. S obzirom na brojnost i opasnosti, policija je krenula pucati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri policijska službenika su uporabila vatreno oružje. Dva su isključivo pucala u zrak, jedan policajac ispaljuje četiri hica, drugi osam hitaca u zrak. Treći osam hitaca u zrak i nakon toga 11 u tlo. U betonsku površinu gdje pretpostavljamo da je rikošeta i došlo do ranjavanja dvojice navijača. Jedan u potkoljenicu, a jedan pod rebra", izvijestio je Rašić.

Image
policija o sukobu /

'Navijači su bacali rakete na benzinsku, baklju u kombi s policajcima. Tri policajca su pucala'

Image
policija o sukobu /

'Navijači su bacali rakete na benzinsku, baklju u kombi s policajcima. Tri policajca su pucala'

Jutro nakon, na odmorištu tragovi krvi, čahure, staklo - autocesta je bila zatvorena cijelu noć od Lučkog do Jastrebarskog. Ukupno je ozlijeđeno 35 osoba, od toga 15 navijača i 20 policajaca. U karlovačkoj bolnici završio je jedan pacijent s propucanom potkoljenicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije životno ugrožen i nalaza samog propucavanja je kako mi kažemo zadovoljavajuć i nema naznaka da će se nešto u tom smislu pogoršavati. Činjenica je da je on meni i kolegama rekao da se našao stjecajem okolnosti na mjestu događanja", rekao je dežurni kirurg u OB Karlovac, Suad Crnica.

Dok su u splitski KBC stigle dvije propucane osobe, mlađe od 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod prve se radi o prostrijelu u području pete, bez ozlijede kosti. On je nakon kirurškog zbrinjavanja pušten kući. Druga mlađa muška osoba ima ozbiljnu ozljedu. To je prostrijel kroz nadlakticu. Nema ozlijede kosti i vaskularnih struktura, ali ima ozljedu živca te iste ruke", rekao je šef kirurške hitne službe KBC-a Split, Dario Martić.

Privedena su 43 huligana, među njima i jedan maloljetnik. Svi su predani državnom odvjetništvu za mladež u Velikoj Gorici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o mlađim punoljetnim osobama, to su osobe od 18 do 21 godine života. Kako se radi o takvim vrstama kaznenog djela tako će se odraditi i punoljetne osobe koje su sudjelovale s maloljetnim osobama", rekao je zamjenik Županijskog državnog odvjetništva, Dražen Diklić.

Policija je pojasnila i zašto Torcidi jučer nije bilo dozvoljeno s transparentima ući na stadion. Kažu da to nije njihova odgovornost već organizatora utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Organizator utakmice je prije četiri dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura sa s transparentima. To je da je dva sata prije početka utakmice potrebno donijeti transparent na pregled i onda izvršiti postavljanje transparenta na stadion. Iz nekog, nama nepoznatog razloga, navijači su se oglušili i htjeli su neposredno prije početka utakmice ući na stadion s transparentima", rekao je Barić.

Huliganizam ovakvih razmjera dugo nije viđen u Hrvatskoj, a splitski kriminalist Tonći Prodan misli da bi ovakvih scena bilo manje kad bi sudovi bolje procesuirali huligane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon je jako dobar i ključ je rješenja u tome da se taj zakon striktno primjenjuje, ne samo od redara, organizatora i policije ali i sudova u prvom redu. Jer neke se odredbe rijetko konzumira jedna od toga je da sudac prekršajnog suda može biti na samom stadionu", kazao je Prodan.

Klubovi bez osude huliganizma! Glasnogovornici Dinama i Hajduka danas se nisu javljali na telefon. Dinamo na svojim stranicama slavi naslov prvaka, a Hajduk Marka Livaju. Nema niti slova o neviđenom huliganizmu koji se dogodio sinoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo