SJEDNICA VLADE / Cijene hrane i kozmetike više neće biti ograničene zbog koronavirusa; Prihvaćen nacrt Sporazuma o nabavci cjepiva

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nova Vlada je odradila drugu sjednicu u mandatu, a uskoro slijedi vrijeme za ljetnu stanku

30.7.2020.
13:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

"Ovo je naša zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke. Bit će još jedna telefonska sjednica, a iduća će biti 20. kolovoza", najavio je premijer Andrej Plenković na početku sjednice u vrlo kratkom uvodu izostavivši ovaj put svoj uobičajeni pregled tjedna.

Image
županijski stožeri /

Hrvatska danas ima 78 zaraženih, a tri osobe su umrle: Žarišta su tri svadbe u Slavoniji i Dalmaciji

Image
županijski stožeri /

Hrvatska danas ima 78 zaraženih, a tri osobe su umrle: Žarišta su tri svadbe u Slavoniji i Dalmaciji

''U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata bilo 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupno je 4.993 pozitivnih osoba na koronavirus'', kazao je ministar zdravstva Vili Beroš i kazao da su nova žarišta nastala na vjenčanju u Našicama te u Dalmaciji na vjenčanju u okolici Sinja, a još je aktivno žarište zaraze vezano za jednu svadbu u Ivankovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trenutno imamo 753 aktivna slučaja, 132 osobe nalaze se na bolničkom liječenju, a osam pacijenata je na respiratorima. U proteklih tjedan dana koronavirusom su se zarazile 464 osobe. Preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru", pobrojao je ministar zdravstva.

''Pridržavanjem mjera i nošenjem zaštitne maske prvenstveno čuvamo zdravlje drugih. Dok smo u grupi, nošenjem maske, fizičkim razmakom i higijenom smanjujemo prijenos zaraze", opetovao je Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom više od 1.500 provedenih inspekcija u Hrvatskoj utvrđeno je 273 nepravilnosti u pridržavanju epidemioloških mjera, istaknuo je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović te opetovao da se građani, poslodavci i ostali u velikoj mjeri pridržavaju proporučenih mjera.

Vlada je usvojila Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta sporazuma Europske komisije i država članica sudionica o nabavi cjepiva protiv bolesti COVID-19, a Beroš je dobio ovlaštenje za potpisivanje pisma kojim EK obavješćuje o okončanju unutarnjih postupaka u Hrvatskoj potrebnih za potpisivanje Sporazuma.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pristupanjem ovom Sporazumu Hrvatska potvrđuje namjeru kupnje cjepiva i stječe pravo na nabavu određenih količina cjepiva, koje se ostvaruje tek sklapanjem posebnih sporazuma s proizvođačem cjepiva po cijeni koju je u ime država članica sudionica ispregovarala EK.

"Sporazum predstavlja temelj EK za sklapanje prethodnih sporazuma s proizvođačem cjepiva, a svaka država članica sudionica donosi samostalno odluku  o sklapanju posebnih ugovora s proizvođačem cjepiva o njegovoj nabavi", objasnio je Beroš na sjednici Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada će biti gotovo cjepivo protiv koronavirusa?

Teško je reći kada će biti gotovo cjepivo za koronavirus, ali sudjelovanje Hrvatske u globalnim inicijativama bitno je da ne bismo ostali bez cjepiva, kazao je Beroš uoči sjednice Vlade.

"Europska komisija i druge globalne inicijative rade svoje projekcije na osnovu optimističkih promišljanja. Neki govore krajem ove godine, neki govore sredinom sljedeće. Ja stvarno ne mogu reći osim što možemo konstatirati da su široki kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je nedavno potpisala predugovor za milijun i pol doza cjepiva u sklopu inicijative Europske komisije, a Beroš je kazao da se cijena tog cjepiva još ne zna, ali da ona nije niti važna: "Postoje nekakve cijene, ali one su isto vrlo informativne, u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti, jer u konačnici, nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno".

Od mjera kontrole cijena izuzeti prehrambeni i kozmetički proizvodi

Također, pred Vladom se našao i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić je kazao: "Uzimajući u obzir da se u Hrvatskoj opskrba stanovništva kroz maloprodaju neometano odvija i da nema nestašice predlaže se da se iz iznimne kontrole cijena izuzmu prehrambeni i kozemtički proizvodi. No uzimajući u obzir i da ugroza od COVID-19 još uvijek traje predlaže se da u iznimnoj kontroli cijena ostanu lijekovi, medinciski proizvodi, maske i dezinficijensi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je donijela i uredbu o osnutku Uredu potpredsjednika Vlade, kojom je utvrđen  djelokrug rada, način upravljanja, radna mjesta i okvirni broj državnih službenika u Uredu. Uredba stupa na snagu prvog dana od dana objave. Zakonom o Vladi, naime, određeno je da se za potpredsjednika Vlade koji nije čelnik ministarstva ustrojava Ured potpredsjednika Vlade, na čijem će čelu biti potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo