nove mjere prevencije / U prvih pet mjeseci 8490 osoba zatražilo status ratnog invalida: MORH postrožio proceduru dodjele statusa

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Ministarstvu branitelja napominju da je, usprkos relativno visokom broju zahtjeva, tek 4239 predmeta obrađeno kompletirano

25.6.2018.
12:02
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

U prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljeno je ukupno 8490 zahtjeva, piše Večernji list.

Zahtjevi su podneseni na osnovi bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta RH, koji se obrađuju i kompletiraju kako bi mogli biti upućeni na stručnu procjenu u ovlaštene zdravstvene ustanove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu branitelja napominju da je, usprkos relativno visokom broju zahtjeva, tek 4239 predmeta obrađeno kompletirano, što znači da je za svakog pojedinačnog podnositelja zahtjeva prikupljena cjelovita medicinska dokumentacija. 

U njoj se zahtijevaju izvorni dokumenti vezani za pojedine bolesti, temeljem kojih se traži ostvarivanje prava, te opis ratnog puta, okolnosti stradavanja, sudjelovanje u Domovinskom ratu i slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, u ministarstvu kažu kako je sve to očekivano s obzirom na činjenicu da ratni veterani u proteklih 12 godina nisu mogli podnositi zahtjeve temeljem bolesti i da je nakon 1. siječnja 2006. godine izvan zakonskog roka podneseno oko 7000 zahtjeva za utvrđivanje statusa HRVI-ja, a koji su u upravnom postupku odbijeni, odnosno odbačeni upravo zato što su podneseni izvan roka.

"To znači da u ukupnom broju podnesenih zahtjeva u određenom broju participiraju i podnositelji zahtjeva iz gore navedene brojčane skupine koji stupanjem na snagu novog Zakona, iznova podnose zahtjeve ", poručili su iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je ovaj put propisala strožu i nešto kompliciraniju proceduru za potencijalne korisnike invalidnina, kako se među njima ne bi našli i toliko spominjani 'lažni branitelji'. Oni koji podnesu zahtjev prvo će morati proći stručnu procjenu u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi, a zatim i pred vijećem vještaka pri Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju, posebnoj organizacijskoj jedinici koja će u prvom i drugom stupnju vještačiti kandidate za status HRVI-ja, piše Večernji.

Nakon toga, vijeće viših vještaka napravit će reviziju tog mišljenja, a nakon provođenja postupka revizije predmet će se vraćati na ured državne uprave koji će, ovisno o nalazu i mišljenju, donijeti rješenje o statusu HRVI-ja. Na pitanje jesu li prvi koji su se prijavili uopće pristupili stručnoj procjeni MORH nije precizno odgovorio, no navode kako je ‘Ministarstvo u nekoliko navrata izvršilo obilazak svih ureda državne uprave u cilju rješavanja uočenih poteškoća i reguliranja ujednačenosti postupanja, a što će nastaviti i u buduće’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo