'VELIČINE NARANČE' / U samo 10 minuta tuča im je nanijela 500 tisuća kuna štete. Cvjećari u Varaždinu to zarade u nekoliko godina

Sanacija plastenika dolazi prva, jer iako još nije ni početak ljeta, kreće priprema za jesen i zimu

26.5.2022.
18:36
VOYO logo

Olujno nevrijeme, popraćeno snažnom tučom od veličine oraha do veličine naranče, pogodilo je dijelove čak šest županija. Najgore je bilo u Varaždinskoj. Osim na kućama i automobilima tuča je napravila štetu i na poljoprivrednim kulturama. Stradali su plastenici u kojima se proizvodi gotovo polovica cvijeća u Hrvatskoj.

Tuča je najviše štete napravila u Velikom Bukovcu. Razbijala je prozore, stakla na automobilima, ali i crijep zbog čega se danas svako malo moglo vidjeti nekoga na krovu. Mještani kažu kako moraju sve mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, šteta je nastala u plastenicima i staklenicima proizvođača cvijeća, kojih u ovom kraju ima najviše u Hrvatskoj. Plastenici su im uništeni.

Antun Vrućina, vlasnik OPG-a je u cijelom kaosu, kako kaže, jedva izvukao živu glavu. "Tuča je ubijala, iskreno rečeno je ubijala. Pogodila me kraj oka i u glavu i to u garaži gdje sam štitio auto gdje je vjetar nosio te gromade. Da sam bio vani, vjerojatno me eto, iskreno rečeno, ne bi bilo tu", tvrdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
oluja u pet županija /

FOTO Olujno nevrijeme poharalo dijelove Hrvatske, štete su ogromne. Tuča veličine jajeta uništila vozila, kuće, usjeve...

Image
oluja u pet županija /

FOTO Olujno nevrijeme poharalo dijelove Hrvatske, štete su ogromne. Tuča veličine jajeta uništila vozila, kuće, usjeve...

Posljedice tuče vide se kod svakog proizvođača cvijeća. Mnogi se pitaju kako dalje. Na jednom OPG-u u samo 10 minuta nastala je šteta od oko 500 tisuća kuna. To je svota koju ova obitelj zaradi za nekoliko godina. U plasteniku čak ni nije najviše nastradalo cvijeće, već plastična folija.

Sanacija plastenika dolazi prva, jer iako još nije ni početak ljeta, kreće priprema za jesen i zimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurđica Mesarić, vlasnica OPG-a tvrdi: "Moramo angažirati majstore da nam dođu promijeniti te folije jer nam uskoro kreće proizvodnja božićnih zvijezda, ciklama i krizantema, a njih moramo grijati. To su biljke koje trebaju temperaturu od oko 20 stupnjeva. Ako do jeseni to ne napravimo onda neće biti ništa od proizvodnje".

O posljedicama tuče ujutro se uvjerila i ministrica poljoprivrede. Cvjećarima je obećala pomoć, a pogođeni čekaju odluku o proglašenju elementarne nepogode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno mi je žao što se to dogodilo ovim iznimnim, sjajnim gospodarstvenicima koji čine praktički pola hrvatske cvjećarske proizvodnje i odmah mogu potvrditi u ime ministarstva poljoprivrede i Vlade RH da ćemo ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere ruralnog razvoja", istaknula je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Tuča veličine naranče, ali i ostali vremenski ekstremi kao što je pijavica iz Siska koja nosi sve pred sobom upozorenje su da klimatske promjene nisu u dolasku, nego su već na djelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo