NEMA INTERESA / U školama i dalje nema profesora, a umjesto njih radi 1559 nestručnih nastavnika: RTL istražuje kakve izmjene stižu

Opomenu su zaslužili zastupnici i zbog posla koji nisu izgurali do kraja. Prije godinu dana na Odboru za obrazovanje zaključili su da nedostaje nastavnika i da treba pod hitno uvesti poticajne mjere za mlade u tom području. No, eto i danas izvještavamo o poraznim brojkama...

27.9.2022.
20:45
VOYO logo

Već dugo zvoni na uzbunu. Pronaći kvalificiranog nastavnika za ravnatelje je gotovo nemoguć zadatak.

"Doživjela sam da su dvoje kolega iz matematike u istom danu dali otkaz, neovisno jedan o drugome. Bili su zamjene, položili su stručni ispit. Pronašli su zaposlenje izvan sustava obrazovanja, zaposlenje koje im je odmah u startu omogućilo 50 posto veću plaću nego u školi", kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U školama radi 1559-ero nestručnih nastavnika, odnosno onih koji izvode nastavu iz predmeta za koje nemaju odgovarajuću razinu ili vrstu obrazovanja. Najviše profesora nedostaje iz STEM područja. U osnovnim i srednjim školama matematiku predaje 273 nestručnih nastavnika, fiziku njih 117-ero, a informatiku 166-ero.

Image
osnovna škola u zadru /

Učenicima sedmog razreda matematiku predaje profesorica engleskog. Roditelji su ogorčeni

Image
osnovna škola u zadru /

Učenicima sedmog razreda matematiku predaje profesorica engleskog. Roditelji su ogorčeni

"Na tržištu rada nema baš previše kandidata. Mi smo već nekoliko puta među postojećim kolegicama preraspodijelili satnicu jer na natječaj se nitko nije javio", objašnjava Marušić Brezetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interes studenata za nastavničke smjerove iz godine u godinu pada.

"Upisali smo dva studenata na čisti smjer profesora fizike. IT sektor sa svojim plaćama privlači studente na druge studije, polovina koji upišu ne ode raditi u škole", tvrdi Mirko Planinić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučiliša u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesa ima među onima u mirovini. Školu u kojoj je radio rado posjećuje, a ovaj profesor matematike vrlo rado bi se vratio u učionicu od koje se oprostio prije tri godine.

"Ja sam se javljao na natječaje, na natječaj su se javljali i oni koji nemaju stručnu spremu jer naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne priznaje zakon o mirovinskom, odnosno u školi se ne može raditi nakon 65 godina", tvrdi Vojislav Kranželić, umirovljeni profesor matematike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ministarstva poručuju stižu izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, a nakon 65-e profesori bi mogli raditi od iduće jeseni. Do stručnog kadra žele smanjenjem broja razreda i stipendijama za studente.

"Mjesečno 600 eura za svakoga tko upiše taj smjer, uz uvjet da će taj broj godina koje je primao stipendiju raditi na nastavi", kaže glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na fakultetu smatraju to nije dovoljno.

"Misli se da nastavničko zanimanje nije dovoljno cijenjeno i to se mora promijeniti. To su u nekim zemljama riješili poticajima, većim plaćama, stambenim zbrinjavanjem", kaže Planinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene su potrebne odmah jer stručni kadar što prije treba vratiti u škole.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo