Sve je prljavo i smrdi / U splitskoj staroj jezgri vlada potpuni kaos. Stanari su očajni: 'Razbijaju boce, mokre po ulici...'

Živjeti u palači tvrde, postalo je nemoguće, a smetaju im turisti i buka

11.8.2019.
12:15
VOYO logo

Iza kulisa romantične splitske stare jezgre - vlada potpuni kaos. Stanari su digli glas protiv kako kažu, ugostiteljskog terora, neučinkovitosti države i politikantstva.

Splićane muče brojni problemi u staroj gradskoj jezgri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretan primjer - zgrada se raspada, puca i postoji realna opasnost da će dijelovi zgrade past i ubit nekoga. Građevinski inspektor je dao zabranu prolaza, zagradili su prolaz kao da su u pitanju koze, a ne ljudi. Onemogućili ljudima da uđu u svoje dvorište moraju naokolo i misle da su riješili problem", kazao je predsjednik Gradskog kotara Grad, Žarko Matijević.

Stanari su očajni

Stanari su očajni, kažu kako mjesecima ne spavaju od buke, da sve je prljavo i smrdi na fast-food. U isto vrijeme ističu da Grad kroji Odluku o komunalnom redu bez da ih se bilo što pita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Građani su jednostavno prestali šetati ovim gradom i konzumirati vlastit grad. Postavlja se pitanje – treba li Split Splićane, smetaju li oni ovome gradu", pitao se predsjednik Udruge Get, Marin Krpetić.

Dok se građani bune, konzervatori tvrde - stanje je iznimno dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sanirani su najugroženiji lokaliteti unutar palače, a u tijeku je obnova katedrale sv. Dujma sa zvonikom, Mletačkog kaštela, Hrvatskog doma, a u pripremi su obnove Stare gradske vijećnice, bastiona Cornaro i podrumi Dioklecijanove palače", kažu konzervatori.  

Ne drže se svi novih pravila

A veliki problem je i buka. Iako ugostitelji moraju isključiti zvučnike pola sata prije ponoći, stanari kažu - ne drže se svi novih pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prodaju narukvice koje omogućavaju njima da piju koliko god žele što smatram da je protuzakonito 'oblijat' ljude do te mjere, i onda oni demoliraju grad svakih sat vremena, kako izlaze vani - razbijaju boce, mokre po ulici", kazala je Ana Perajica koja stanuje u staroj gradskoj jezgri.  

Broj stanovnika u staroj gradskoj pao je na svega 4.500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovakvom nebrigom, s ovakvim komunalnim neredom prestat će se živjet u toj palači. Ona će postati muzej bez svog glavnog eksponata - stanara kojima je više pun kufer ovog nereda", kazao je predsjednik Gradskog kotara Grad, Žarko Matijević.

Sve se nade polažu u donošenje nove odluke o komunalnom redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo