POLICIJA U AKCIJI / U Splitu uoči Pridea na nadvožnjaku osvanula poruka mržnje

Image
Foto: Dalmatinski portal

U središtu grada pod Marjanom u subotu se održava deveti Split Pride

15.6.2019.
14:38
Dalmatinski portal
VOYO logo

Na nadvožnjaku između Pujanki i Ravnih Njiva sinoć je postavljen transparent s porukom mržnje 'Only dead gay is OK' ('Samo mrtav homoseksualac je O.K.'), a na tom je nadvožnjaku u Ulici Domovinskog rata prije desetak dana bio istaknut transparent s natpisom 'Gay is OK', piše Dalmatinski portal

Transparent je jutros uklonjen te će biti poduzete mjere i radnje u sklopu policijske nadležnosti, saznala je u PU splitsko-dalmatinskoj Slobodna Dalmacija. Naime, natpis predstavlja govor mržnje pa ga policija uklanja po službenoj dužnosti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otprije je, piše Slobodna Dalmacija, prijavljeno policiji da su organizatori Split Pridea dobili niz prijetnji i uvreda putem društvenih mreža, ali i  lažnih profila.

Nakon prvog Split Pridea 2011. godine, podsjeća taj dnevni list, zbog izljeva mržnje podneseno je 26 kaznenih prijava od kojih 23 zbog nasilničkog ponašanja, dvije zbog rasne i druge diskriminacije te jedna zbog sprječavanja službene osobe u obavljanju dužnosti. 14 osoba privedeno je istražnom sucu te su četvorica na prijedlog tužitelja pritvorena, a šestorici je određena mjera opreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim je Općinsko državno odvjetništvo podnijelo 14 optužnih prijedloga za zločin iz mržnje protiv izgrednika, od kojih je do sada većina rezultirala osuđujućim presudama. Uz to su protiv pet osoba tražili provođenje istražnih radnji zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo