Zbog podzemnih voda? / U Stubičkim Toplicama se nakon jakog potresa otvorila velika rupa u zemlji

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Teren je ograđen trakama i željeznom ogradom da se onemoguće pristup rupi

31.3.2020.
10:32
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U parku pored Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, poslije velikog potresa koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb i okolicu, u zemlji se otvorila rupa.

Načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak rekao je za Zagorje.com da su članovi HGSS-a izmjerili da je promjer rupe tri metra, a dubina četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

U Stubičkim Toplicama se nakon jakog potresa otvorila velika rupa u zemlji

Image

U Stubičkim Toplicama se nakon jakog potresa otvorila velika rupa u zemlji

"Snimili smo samu rupu dronom budući da moramo pratiti njezino eventualno širenje, kontaktirali smo geologe koji su rekli svoje mišljenje i provode se istražne radnje. S Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta su rekli da će izaći na teren po prestanku situacije s koronavirusom", rekao je Beljak.

Teren je ograđen trakama i željeznom ogradom da se onemoguće pristup rupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kontaktirali smo i direktora Zagorskog vodovoda Maria Mihovilića budući da nešto slično znaju uzrokovati vodovodne cijevi kad puknu, no međutim on je potvrdio da tu vodova nema. Također smo ispitali cjevovod kanalizacije koja je neoštećena te tu nema mogućnosti da bi ta oborinska voda koja ide kroz te cjevovode uzrokovala takvu pojavu. Najvjerojatniji uzrok su visoke podzemne vode, no sa sigurnošću to ne možemo tvrditi dok god stručnjaci ne dođu. Laički, da je uzrok vruća voda, ujutro bi pri niskoj temperature išla para, budući da pare nema, a i voda je hladna. Voda u rupi je u razini obližnjeg potoka i mi mislimo da su to plitke podzemne vode pa da se uslijed potresa taj plitki sloj urušio", objasnio je Beljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo