neće pomoći ni covid putovnice / U tri dana 84 posto više zaraženih nego prije dva tjedna: Je li stigao treći val i prijeti li nam treći lockdown?

Tjedna stopa rasta dosegla je 46 posto i ako se tako nastavi, nema sumnje da će i Hrvatska uskoro završiti ondje gdje je danas završila Srbija

17.3.2021.
22:25
VOYO logo

Ako se epidemija nastavi ovako širiti neće pomoći ni Covid putovnice. Jučer smo izvijestili o dramatičnom rastu broja zaraženih u Srbiji i Bosni i hercegovini, a taj se rast danas prelio i na Hrvatsku.

Tjedna stopa rasta dosegla je 46 posto i ako se tako nastavi, nema sumnje da će i Hrvatska uskoro završiti ondje gdje je danas završila Srbija - u lockdownu. Pitanje je samo hoće li se Vlada na to odlučiti prije ili će to morati učiniti poslije Uskrsa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijeti nam i treći val i lockdown

1455! Najviše zaraženih u jednom danu u više od dva mjeseca. Tolike brojke zadnji put su nam donijela Sveta tri kralja. U bolnici je zbog korone gotovo 900 ljudi. I to je najveći broj u zadnjih mjesec dana. Da nije dobro, primijetili su i u COVID bolnici.

Image
širenje epidemije /

Dramatičan rast broja zaraženih! Hrvatska danas ima čak 1445 novih slučajeva, preminulo je 12 ljudi

Image
širenje epidemije /

Dramatičan rast broja zaraženih! Hrvatska danas ima čak 1445 novih slučajeva, preminulo je 12 ljudi

''Trenutno je 133 hospitalizirane osobe u Dubravi, od toga je 20 na respiratoru. Ono što također primjećujemo je da se radi bolesnicima mlađe životne dobi i da im se klinička slika brže pogoršava. Nismo to očekivali, ja moram priznati, prevladao je optimizam. Mislili smo da trećeg vala neće biti'', rekla je zamjenica ravnateljla KB-a Dubrava Diana Rudan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali čini se da je treći val stigao i da ga je na obalu donijelo sunce, kava i opuštanje. Do kontinenta se još nije došuljao jer broj zaraženih miruje.

''Danas imamo skoro svakog trećeg oboljelog od testiranih, testirali smo preko 900 osoba, uistinu nitko ne zna šta će biti dalje'', kazala je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nevera je počela kada su terase otvorene. Od ponedjeljka do danas je 2265 novozaraženih što je 46 posto više u odnosu na tri dana u tjednu prije. I čak 84 posto više nego prije dva tjedna, kad su mjere popustile.

''Na temelju podataka prethodna tri tjedna, možemo vidjeti da je najveći očekivani broj danas trebao biti 1200, a mi imamo 250 ljudi više. Što znači da uistinu imamo povećanje u odnosu na ono stanje koje bismo očekivali da se epidemija nije mijenjala'', izjavio je član Vladina znanstvenog savjeta Ozren Polašek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijeti nam i treći val i treći lockdown. Prvi je bio kada smo imali ukupno 206 aktivnih slučajeva, drugi smo dočekali krajem studenog s 23 i pol tisuće aktivnih, sada ih je pet i pol.

Porast znači - strože mjere

''Nije bitno je li to treći val ili rep drugoga vala, bitno je da trebamo nastaviti borbu za smanjenje broja oboljelih'', rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porast znači i stože mjere. Gorani i Istrijani učenike opet šalju na online nastavu.
A kući bi ponovno osim đaka mogli i konobari. Ministra Božinovića brine nepoštivanje mjera.

''Ukoliko ćemo, kad malo zahladi, zatvoriti one stijene pa malo upaliti grijalicu na tim terasama, to više nije terasa i ukoliko je netko zaražen, on će proširiti tu zarazu'', kazao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Ugostitelji kažu da novo zaključavanje ne bi preživjeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Za ugostitelje u Zagrebu je katastrofa zatvaranje sad sve do ljeta. Svaki dan je bitan i svako daljnje zatvaranje vodi drastičnim posljedicama. Mislim da bi došlo do velikog opuštanja radnika i zatvaranja lokala", rekao je vlasnik ugostiteljskog objekta Ivica Krištić.

Svi lokali osim trgovina s hranom zatvoreni su u Srbiji, BiH uvodi policijski sat i šalje đake doma. Piše li se slično i nama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojke rastu, ali samo zaraženih

''Vjerujem da je najveći uzrok tome zapravo zamor populacije, svima nam je već dosta ovoga i svi bi nekako željeli već da ovo prestane, no bojim se da moramo naći još malo strpljenja jer ova stvar čini se da uistinu nije gotova'', kazao je Polašek.

U najvećoj COVID bolnici bili su spremni opet postati KB Dubrava i otvoriti bolnicu, ali zasad ništa od toga, jer očekuju treći val.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi očekujemo zapravo znači porast za dva tjedna, a to je taman 3-4 tjedna nakon ovog velikog porasta u Europi.", rekla je Rudan.

U Hrvatskoj brojke brzo rastu, ali samo zaraženih. Ne i cijepljenih. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo