UOČI PARLAMENTARNIH IZBORA / U Vojvodini osnovan 'Pokret vojvođanskih Hrvata'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Mišljenje osnivača je da bez integriranog odnosa s društvenom okolicom i sudjelovanja u tijelima vlasti, hrvatska zajednica ne može, a i nema pravo, očekivati od drugih političkih subjekata da joj to osiguraju, a da zajednica samo indolentno promatra i 'mudro' šuti“

26.1.2016.
13:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

U Somboru je formiran „Pokret vojvođanskih Hrvata“, nova udruga građana koja namjerava izići na predstojeće lokalne, pokrajinske i republičke izbore u Srbiji, navodi se među ostalim u njihovu priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

„Osnovni cilj formiranja je da pokrenemo većinu pripadnika hrvatske nacionalne zajednice u Vojvodini i Srbiji da uzmu aktivno učešće u političkom životu kako bi skupa utjecali na svoj status u Srbiji. Mišljenje osnivača je da bez integriranog odnosa s društvenom okolicom i  sudjelovanja u tijelima vlasti, hrvatska zajednica ne može, a i nema pravo, očekivati od drugih političkih subjekata da joj to osiguraju, a da zajednica samo indolentno promatra i 'mudro' šuti“, objašnjava se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Mata Matarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokret najavljuje „usku suradnju sa svim institucijama hrvatske manjinske zajednice u Srbiji“, jer zaključuje da je „prirodan put da svi zainteresirani u sinergiji osiguraju zadovoljavajuće rezultate na predstojećim izborima u lokalnim samoupravama,  vojvođanskog i republičkoj skupštini“.

Navodi se da je sjedište udruge u Somboru, i dodaje da novoosnovani Pokret već ima predstavnike u Skupštini Vojvodine i dva vijećnika u skupštini grada Sombora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mata Matarić, čelnik udruge, bivši je predsjednik somborske podružnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i zastupnik ove stranke u Skupštini Vojvodine, a obnaša i dužnost predsjednika HKUD-a „Vladimir Nazor“ u Somboru.

U ožujku prošle godine isključen je iz DSHV-a zbog nepoštivanja odluka i politike stranke u Skupštini Vojvodine, ali je zadržao mandat u parlamentu i vrlo kritički govori o svojim bivšim stranačkim kolegama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik DSHV-a, jedine registrirane političke stranke hrvatske manjine u Srbiji, Tomislav Žigmanov prokomentirao je formiranje ove nove hrvatske organizacije na svojemu „Twitter“ nalogu.

„U hrvatskoj zajednici je prava predizborna groznica. Malo-malo pa se osniva novi "savez", "stranka", "grupa građana"... Netko to koordinira!“, naveo je Žigmanov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Srbiji će biti održani lokalni, pokrajinski i republički izbori.

Datum još nije određen no predsjednik Vlade i čelnik vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nije odbacio mogućnost da se oni održe 24. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo