nije skup / U Zagrebu postoji i hotel za biljke: Već je prepuno aloe vere i kaktusa, a nove 'goste' još primaju

Image
Foto: Shutterstock

Novi izloške zalijevaju zaposlenici muzeja, i to po preciznom rasporedu

25.8.2020.
7:50
Shutterstock
VOYO logo

Kamo s psom tijekom godišnjeg odmora, to već znamo ako nemamo baku, djedu ili susjeda koji ga je voljan pričuvati tu su hoteli za pse. Ali kuda s biljem kad krenemo na godišnji, to je sad pitanje. I evo i za taj problem rješenja.

Na Gornjem gradu

Svoj omiljeni fikus, kaktus, filadendron ili štogod već, možete ostaviti u Hotelu za biljke. Prvi takav hotel za cvijeće upravo je otvoren na zagrebačkom Gornjem gradu, na inicijativu jedne Meksikanke. Hotel, za razliku od psećih, nije skup, ali osim biljke, morate donijeti i priču o njoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više ne morate gnjaviti susjede da vam zalijevaju biljke dok ste vi van grada. Da vaš omiljeni cvijet ne dehidrira pobrinut će se u Muzeju prekinutih veza, sada i hotelu za biljke. Za one koji žele donijeti biljke upute su jednostavne.

''Samo treba se javiti mailom, treba poslati sliku biljke, upute za njegu, koliko vrijeme će ostati kod nas biljka i najvažnije, priča'', rekla je voditeljica prodaje Ana Gabriela Sandoval Ferrera.

Biljke tako stoje kao izložbeni primjerci uz predmete iz raspadnutih veza. Ideja je bila zazeleniti Muzej, a sve je počelo u srpnju priča nam Meksikanka sa zagrebačkom adresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZA GUINNESOVU KNJIGU REKORDA /

Upoznajte najposebniji vrt u Hrvatskoj: Ovdje rastu bundeve od 300 kila i tikvice od četiri metra

Image
ZA GUINNESOVU KNJIGU REKORDA /

Upoznajte najposebniji vrt u Hrvatskoj: Ovdje rastu bundeve od 300 kila i tikvice od četiri metra


''Kad smo se vratili na posao poslije karantene i krenuli smo misliti što možemo raditi u muzeju da poticamo lokalni turizam, da napravimo nešto drugačije i prilagodimo se na svijet koji bi sad trebao biti zeleniji i onda smo rekli da bi bilo zanimljivo imati neke zelene priče'', dodaje Ferrera.

Novi izloške zalijevaju zaposlenici muzeja, i to po preciznom rasporedu. Ako vlasnik sam ne zna kako biljke pravilno njegovati, u muzeju će za savjet pitati lokalnog agronoma.

Izmučen papirus

U ovom se muzeju trenutačno nalazi 14 biljaka i svaka nosi neku svoju priči. Primjerice jedan "Izmučeni kišobranski papirus" zapravo je ovdje na rehabilitaciji. Gospođa ga spašava od svoje mačke koja bi pojela sve njegove listiće, ali evo, ovdje se sada biljka već oporavlja.

Hotel biljne goste prima do listopada. I ginko i palma i aloe vera i kaktus - sve će se biljke vratiti kući - osim jedne takozvane Jezive madagaskarske palme glumca Slavka Sobina. Kažu, djelovala mu je zločesto.

''On nije htio tu biljku, on je donirao ako netko to želi, ali ona je postala najpopularnija biljka jer već smo dobili 5 ili 6 upita za nju a ona je prvi dan kad je bilo otvorenje hotela našla je novu vlasnicu'', objašnjava Ferrera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Sličnu ideju pred koju godinu proveli su u zagrebačkom kinu Europa i Biljkoteci u Rijeci. Uz vjenčanice, tostere i grudnjake posjetiteljima Muzeja zanimljivo je vidjeti agavu na oporavku.

''Super, do sad mi je ovo najbolja postaja ovdje'', kazala je Julija iz Kaštela.

Kad je stigao na čuvanje, karantenski čili imao je samo lišće. Sada napokon ima i papričice. Izgleda da će vlasnici biljke preuzeti u boljem stanju nego kad su ih ostavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo