Welcome Spring festival / U Zagrebu otvoren festival s koncertima, klopom i edukacijom o okolišu: 'Mi smo običan festival s neobičnim ciljem'

Ljepše vrijeme i ukinute koronamjere na ulice su se vratila događanja

28.4.2022.
19:40
VOYO logo

U Zagrebu je svečano otvoren proljetni festival "Welcome Spring". Održana je mala olimpijada otpada, a bit će i radionica, igara za djecu, predstava, koncerata, a svemu je fokus održivost i klimatske promjene. Posjetitelji će tako imati priliku naučiti kako kroz otpad koji svi stvaramo utječemo na planet i klimatske promjene.

"Pripremili smo jako puno toga, program je cjelodnevan. Preko dana imamo edukacije za najmlađe, srednjoškolce i studente, kroz razne interaktivne radionice, predavanja, panel grupe i diskusije, koje su vezane uz zaštitu okoliša, klimatske promjene i održivi razvoj. Popodne nas očekuje jako puno glazbenog programa, performansa i predstava", rekla je voditeljica Welcome spring festivala Ana Rosandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A klimatska promjene u fokusu uličnog festivala i nisu baš uobičajene. Rosandić stoga kaže da se radi o "običnom festivalu s neobičnim zadatkom."

"Ovo je festival pozitivnih promjena, što znači da potičemo pozitivne promjene u društvu. Ono što je ideja, bilo je da edukaciju o zaštiti okoliša odmaknemo od institucija. Nikome se ne da o održivom razvoju učiti u učionicama, to je jako dosadno. Stavili smo to u sam okoliš i dobili edukaciju na licu mjesta. Shvatili smo da to ima smisla i ovo je već četvrto izdanje. Pokušavamo stvarati čim manje otpada koji kasnije završava na odlagalištu", objasnila je voditeljica festivala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekološki otisak svi imamo, što god da radimo ostavljamo neki trag. Da bi taj otisak bio čim manji, Welcome spring festival vodi se frazom "after fun still gren", odnosno "nakon zabave i dalje zeleno".

"Fino jedemo, pijemo plešemo, ali i dalje brinemo o zelenim površinama. Imamo povratne čaše, nema jednokratne plastike. Koristimo ambalažu koja se može ponovo koristiti te razgradive slamne i pribor za jelo., na festivalu je sve izraženo od materijala koji je prije služio kao nešto drugo", rekla je Rosandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo