na medicinskom fakultetu / U Zagrebu otvoren novi DNK laboratorij s najsuvremenijom opremom, bit će lakše identificirati posmrtne ostatke

Projekt je to vrijedan 5 milijuna kuna, a koji je osigurala Vlada

12.5.2021.
21:00
VOYO logo

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu otvoren je novi DNK laboratorij s najsuvremenijom opremom za brzu i kvalitetniju analizu uzoraka. Time će se itekako olakšati, primjerice, identifikacija posmrtnih ostataka - što je velika nada za obitelji stradalih u Domovinskome ratu.

Iako već 20 godina radi u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, u novom laboratoriju i uz napredne uređaje - forenzički posao bit će brži i efikasniji.

''Dakako da će nam ova nova tehnologija pomoći obzirom da ima mogućnosti koje dosadašnjim instrumentima i tehnologijom nismo mogli utvrditi identitet za neke slučajeve'', rekla je Monika Karija Vlahović, forenzičarka u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Suvremena oprema omogućit će tzv. masovno paralelno sekvenciranje u forenzičkoj dijagnostici - u utvrđivanju očinstva, identifikaciji nestalih, ali i bolju međunarodnu suradnju.

''U situacijama kada ne možemo izolirati genomsku DNA iz uzoraka, danas sa ovom metodom to možemo zato jer analiziramo cjelokupni mitohondrijski genom. A druga stvar je da mi možemo bez bližih srodnika usporedbom ove analize identificirati osobu'', izjavio je Milovan Kubat, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Projekt je to vrijedan 5 milijuna kuna, a koji je osigurala Vlada. Njime će se uvelike olakšati identifikacija posmrtnih ostataka - što je velika nada za obitelji stradalih hrvatskih branitelja i civila. Za njih još 1866-ero i dalje se traga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
umjetna inteligencija /

Znanstvenik je bio loš u rješavanju križaljki pa je odlučio napraviti program koji će ih rješavati umjesto njega

Image
umjetna inteligencija /

Znanstvenik je bio loš u rješavanju križaljki pa je odlučio napraviti program koji će ih rješavati umjesto njega


''Koristim ovu priliku i apeliram na sve članove obitelji koji to dosad nisu učinili da daju uzorke krvi za potrebe identifikacije njihovih najbližih'', kazao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

''Svjesni smo da nikada neće biti svi identificirani, ali isto tako želimo što veći broj obitelji da dostojno pokopa svoje najmilije'', izjavila je Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

Iako nemaju ovako naprednu tehnologiju, slični DNK laboratoriji već postoje u Splitu i u Osijeku, a tu je i onaj Ministarstva unutarnjih poslova - koji se bavi isključivo forenzikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo