eksperimentalni primjer / Učenici u Stubičkim Toplicama zadaću pišu u školi, a udžbenike ne nose kući: 'Meni je ovdje savršeno'

Plan Ministarstva je da u idućih 5 godina sve škole rade u jednoj smjeni i provode cjelodnevnu nastavu

1.4.2022.
8:25
VOYO logo

Učenici 3.A u Osnovnoj školi u Stubičkim Toplicama, njih 14-ero, pohađaju cjelodnevnu nastavu.

"Volim kad učimo i kad sve radimo, i sve napravimo i kad dođemo doma da malo ponovimo i da ne moram pisati zadaću", kaže Jan Klenkar, učenik OŠ Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama.

Image
roditelji nisu oduševljeni /

Planira se uvođenje cjelodnevne nastave u školama. Evo što bi to točno značilo za učenike i roditelje. A što vi mislite o tome?

Image
roditelji nisu oduševljeni /

Planira se uvođenje cjelodnevne nastave u školama. Evo što bi to točno značilo za učenike i roditelje. A što vi mislite o tome?


"Igramo se puno, imamo puno odmora, učimo puno i meni je ovdje savršeno", smatra Tia Hršak

"Učimo znakovni jezik, radili smo kućice za ptice i sadimo cvijeće", objašnjava Valentina Poslon

U školi su do 16 sati i imaju tri obroka. U njoj uče i pišu domaću zadaću, a udžbenike i bilježnice od ponedjeljka do petka ostavljaju u svojim ormarićima. Imaju dvije učiteljice, jednu ujutro, drugu poslijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Najprije se odradi nastavni sadržaj i nakon toga organiziramo vrijeme kada pišu zadaću i odrađuju zadatke tako da kod kuće učenici nemaju pisanje domaće zadaće", pojašnjava učiteljica OŠ Vladimir Bosnar u Stubičkim Toplicama, Lea Španiček.

Organizirano im je slobodno vrijeme, plešu, pjevaju, uzgajaju biljke, imaju kutak za čitanje i odmor. Ovaj eksperimentalni primjer cjelodnevne nastave uveli su prošle školske godine za jedan razred. Sličan program provodi i nekoliko riječkih osnovnih škola.

"Spremna nam je projektna dokumentacija za dogradnju i proširenje škole i nadam se kroz dvije godine da bismo mogli ostvariti uvjete za jednosmjenski rad i cjelodnevnu nastavu za sve učenike naše škole", tvrdi ravnateljica škole, Brigitte Gmaz

67% osnovnih škola u Hrvatskoj nastavu održava u jednoj smjeni, 32 % u dvije, a u 9 osnovnih škola radi se u 3 smjene.

Plan Ministarstva je da u idućih 5 godina sve škole rade u jednoj smjeni i provode cjelodnevnu nastavu. To zahtijeva dogradnju postojećih i izgradnju novih škola. Cjelodnevna nastava probno će krenuti školske godine 2023./24. i to u 50 škola.

"Za to je osigurano 25 milijuna eura iz kredita svjetske banke. To su prvenstveno škole koje već sada rade u jednoj smjeni, a novac će biti upotrebljen da bi se opremile onako kako će sve škole biti opremljene kad projekt završi", kaže Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja. 

Javni poziv za uvođenje cjelodnevne nastave i izgradnju i dogradnju škola bit će objavljeni u lipnju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo