nesebičan i odgovoran posao / Udomiteljstvo u Hrvatskoj nije priznato kao profesija, a i naknade su često nedovoljne

Istražili smo što će po tom pitanju napraviti mjerodavno ministarstvo, ali i kako izgleda život u udomiteljskoj obitelji

9.5.2016.
19:35
VOYO logo

Uz njezine dvije kćeri, Maru Bucinu još 29 djece zove mamom. Među njima i braća Tomislav i Mario, koji u njenoj kući žive već osam godina. 

"Neki su tu prohodali, progovorili, ja znam za svaki zubić kad je nicao, kad su imali temperaturu...", priča nam Mara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo prije 26 godina, kada im je u kuću stigao jednogodišnji Dejan Zahirović. On danas ima svoje dvoje djece, posao i kuću, koju je kupio blizu jedinih roditelja koje zna.

"Moji mama i tata mogu biti primjer po pitanju odgoja djeteta i tako bi ja htio odgojiti moje", rekao je Dejan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država bi, kaže Mara, trebala pomoći djeci koja su bila udomljena pri traženju posla, stručna pomoć bi mogla biti dostupnija, a i naknade za dijete izdašnije.

"U biti vi više trošite financija sa svoje strane. Pogotovo kad dođu u onu fazu kad im recimo raste noga, pa im svaki tjedan morate kupiti tenisice", kaže Mara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svako dijete udomitelj dobije mjesečnu naknadu od 400 do 525 kuna. Država za svako udomljeno dijete izdvaja od 1800 do 2000 kuna na mjesec. No to će se, čini se, mijenjati tek djelomično.

"Radit će se i na specijaliziranim udomiteljstvima i slično, bit će cijeli proces. Sad ovako paušalno vam reći - bit će povišene naknade - svi bi očekivali nešto, a u stvari neće svi dobiti isto", izjavila je ministrica socijalne politike Bernardica Juretić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj će prigovor takvoj politici na posebnoj radnoj skupini moći uputiti Forum za udomiteljstvo djece čija predsjednica nije zadovoljna takvim odgovorom. 

"Mi bi htjeli da se jasno definiraju i naknade i ono što svako dijete ima pravo, tako da što manje ljudi na terenu odlučuje o tome", rekla je Mladenka Ravenski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje naknade možda bi bio i motiv više za odluku o udomiteljstvu, jer po raznim institucijama u Hrvatskoj je još oko 1500 djece koja se mogu udomiti ili posvojiti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo