NOVI PROBLEMI ZA MINISTRA? / Udruga Dignitas: 'Migrantice nemaju ginekologa!' Dožupanica: 'To nije točno, govori i arapski'

Image
Foto: Shutterstock

Privatnici ne žele imati posla s migrantima jer tu ima previše komplikacija, nemaju državljanstvo...

23.1.2020.
9:00
Shutterstock
VOYO logo

Stanje u zadarskoj bolnici usmjerilo je pažnju javnosti prema problemu nedostatnog ili nepostojećeg broja ginekologa, što pacijentice dovodi u iznimno tešku situaciju. A sad slične pritužbe stižu i iz Karlovca, no dožupanica Karlovačke županije tvrdi da te informacije nisu točne.  

Volonteri iz Udruge za zaštitu i jednakost pacijenata "Dignitas" tvrde da su se suočili s problemom nedostatka ginekologa u Karlovcu. Kada su htjeli prijaviti migrante kod ginekologa u sustavu HZZO-a, shvatili su da to mogu učiniti ili u Ozlju ili Vojniću, ali ne i u Karlovcu. U gradu na četiri rijeke, prema njihovim tvrdnjama, postoje samo privatni ginekolozi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HZZO je naime platio specijalizaciju ginekologinji te je ona nakon završetka u Domu zdravlja Karlovac radila tek četiri mjeseca, kazali su nam iz Udruge. Poslije toga došlo je, kažu, do preuređenja Doma zdravlja, ali očito nisu razmišljali o tome da bi trebala postojati i ginekološka ordinacija. Stoga je ginekologinja ostatak "radnog vremena" odradila doma te se na kraju zaposlila u Općoj bolnici Karlovac. 

"Volontiramo s migrantima, ima njih 50-ak u Karlovcu. Posumnjali smo da je jedna migrantica trudna te smo joj htjeli omogućiti ginekologa. No, tu smo naišli na problem jer u Karlovcu nema nijednog ginekologa u sustavu javne zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatnici ne žele imati posla s migrantima jer tu ima previše komplikacija, nemaju državljanstvo itd. HZZO je osigurao specijalizaciju ginekologinji, ali Dom zdravlja nije osigurao prostor za ordinaciju. Sad čekamo, nadamo se da će se to nekako riješiti", rekla je predsjednica Udruge Dignitas, Marina Novaković Matanić za Vijesti.hr.

Kazala nam je i kako postoji jedan privatni ginekolog koji bi čak i primio migrante, ali žene ne žele muškog ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naš telefonski poziv, dožupanica Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, rekla je kako te informacije koje smo dobili nisu točne. Objasnila nam je kako postoje tri privatne ginekološke ordinacije ugovorene s HZZO-om u Domu zdravlja Karlovac, ali i da postoje tri uređene ginekološke ordinacije, ukoliko se pokaže potreba za njima.

"Nema propusta s naše strane"

"Zbog brige o standardu ordinacija i kvaliteti usluga, u 2019. godini uloženo je 11 milijuna kuna iz projekta "KaŽu zdravlje", a dodatnih 2,3 milijuna decentraliziranih sredstava u unapređenje opreme i prostora u Domovima zdravlja, kako za ordinacije u sustavu Domova zdravlja, tako i za koncesionare. Naglašavamo da je razina usluge za sve pacijente istovjetna, bilo da se radi o ordinacijama Doma zdavlja ili privatnoj praksi", stoji u odgovoru dožupanice Karlovačke županije Vesne Hajsan Dolinar za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezano za ginekologinju kojoj je plaćena specijalizacija od strane HZZO-a, objasnila je kako se radi o dr. Antoniji Mihalić Paić te da je "obzirom na popunjenost Mreže ordinacija za zdravstvenu zaštitu žena na području grada Karlovca" zaposlena kao dr.med. specijalista ginekologije i opstetricije u Općoj bolnici Karlovac.

Iz Županije se brane i time da je u Domu zdravlja Karlovac zaposlena i dr. Sanela Al Dilawi koja između ostalih govori i arapski jezik pa na taj način može pomoći migrantima. Ta je doktorica zaposlena kao doktorica obiteljske medicine. Iz svih ovih razloga, dožupanica je zaključila da nema propusta s njihove strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte cijeli odgovor dožupanice:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslali smo upit i Ministarstvu zdravstva koje smo upitali kako je moguće da jedan grad nema ginekologa u sustavu javne zdravstvene zaštite te što migranti mogu napraviti po tom pitanju, hoće li se taj problem i kako riješiti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo