u ukrajinskoj ulici / Ukrajinci u Zagrebu obilježili godišnjicu smrti pjesnika i slikara Tarasa Švečenka: Sa Zagrepčanima poslali poruke mira

Snažne su poruke danas odzvanjale Novim Zagrebom

10.3.2022.
21:45
VOYO logo

Diljem Europe građani na ulicama pokazuju jedinstvo s Ukrajinom. Od Strazbura do Zagreba samo je jedna poruka - poziv na mir. Posebno je emotivno bilo u Novom Zagrebu. U Ukrajinskoj ulici - pred spomenikom pjesniku i slikaru Tarasu Ševčenku koji se borio za samostalnost Ukrajine.

Polaganje cvijeća i svijeća... A onda i pjesma koja im ovih dana izaziva najviše emocija - ukrajinska himna. Tako su Ukrajinci u Zagrebu obilježili godišnjicu smrti njihova nacionalna simbola, pjesnika Ševčenka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Borite se, pobijedit ćete, jer vam Bog pomaže! Ove riječi velikog Ukrajinca Tarasa Ševčenka još uvijek su aktualne. Ne hoćemo biti dio Rusije, mi smo dio Europe. Smatram da dodjela statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji je jedan snažan odgovor Putinskoj agresiji!", rekao je Vasilj Kirilič, ukrajinski veleposlanik u Hrvatkoj.

Snažne su poruke odzvanjale Novim Zagrebom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek pobjede oni koji brane svoju državu kao Hrvatska što je pobijedila, mala Hrvatska je bila kad je štitila svoju državu a bila je jaka, čvrsta, vjerovala u svoju pobjedu!", kazala je Ukrajinka Olga Kaminska.

"To je stvar cijelog svijeta, Putin nije zaustavljen i on će krenuti dalje ako padne Ukrajina kao najveća europska država", rekla je Ukrajinka Ana Kuljnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mali otok velikog srca /

Ukrajinci na Šolti: 'Kad su bombe počele padati po Kijevu, nije bilo druge.' Šoltani: 'Fali nam radnika za sezonu'

Image
Mali otok velikog srca /

Ukrajinci na Šolti: 'Kad su bombe počele padati po Kijevu, nije bilo druge.' Šoltani: 'Fali nam radnika za sezonu'

Ni podrška Hrvata Ukrajincima nije izostala.

"Moj je tata predavao ukrajinski i to me nešto potaklo da dođem ovamo", rekla je ZagrepčankaDanijela Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zaustavite rat, ubijate ukrajinsku djecu, ukrajinske starce, bombardirate bolnice, sramite se, sramite se, cijeli svijet vam se smije onom Putinu zlotvoru koji će dobiti zasluženu kaznu", rekao je Nikola Zastrižni, predstavnik ukrajinske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

A ukrajinska himna posljednja dva tjedna odzvanja gradovima diljem Europe na brojnim skupovima za mir.  Posljednji takav je održan upravo ispred sjedišta europske demokracije - Europskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovako je počelo naše jutro u 5 sati prije točno dva tjedna u glavnom gradu Ukrajine i mnogim gradovima diljem zemlje. Mislili smo da je riječ o pogrešci. Ovo je borba za život, za slobodu i borba ne samo jednog dijela Europe, već cijelog svijeta", rekla je Marija Mezenceva, zastupnica u Ukrajinskom parlamentu.

Versaillesa čelnicima Europske unije jasna poruka:

"Želim reći svim Europljanima, molim vas, pomognite nam zatvoriti nebo nad Ukrajinom", kazala je Evgenija Riabinna, ukrajinska izbjeglica u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antiratne poruke i na Trgu heroja u Budimpešti i to u obliku znaka mira koji su formirali aktivisti Greenpeaca. Njihova je poruka bila - stanimo zajedno za mir.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo