gospodarski forum / Ukrajinski premijer želi hrvatsku pomoć pri privatizaciji, Ćorić: 'Ukrajina iz RH crpi motiv za rješavanje svojih problema'

Postavlja se pitanje u čemu će se sve poboljšati suradnja dviju zemalja

8.12.2021.
18:36
VOYO logo

Dobro je da su Biden i Putin razgovarali, poručuje iz Ukrajine premijer Andrej Plenković koji je s gospodarskom delegacijom u službenom posjetu Kijevu. Nakon svečanog dočeka u zračnoj luci uputio se na sastanak s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

S predsjednikom zemlje Volodimirom Zelenskijem, Plenković je potpisao Deklaraciju o europskoj perspektivi Ukrajine. Plenkovićev posjet ima i snažnu gospodarsku dimenziju. Poslijepodne je održan i ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sjedinjene Američke Države su uvijek podržavale Ukrajinu. Imamo podršku i u senatu Sjedinjenih Država. Jako cijenimo osobnu ulogu predsjednika Bidena u reguliranju konflikta i situacije na istoku naše zemlje'', kazao je ukrajinski predsjednik. 

''Vrlo snažna i jasna poruka jr američkog predsjednika, takve poruke dijele, siguran sam i članice EU.  Naravno da Hrvtska želi mir, želi djelo, želi razgovor.....ne želi stradanja i ne želi destabilizaciju Ukrajine'', naglasio je Plenković.

Image
SLUŽBENI POSJET /

Premijer o ukrajinsko-ruskom konfliktu: 'Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi stradanja i destabilizaciju'

Image
SLUŽBENI POSJET /

Premijer o ukrajinsko-ruskom konfliktu: 'Hrvatska želi mir, dijalog, razgovor, ne želi stradanja i destabilizaciju'

Najavljeno je da će se novi ured turističke zajednice otvoriti u Kijevu. Tomislav Ćorić rekao je kako je danas održano zajedničko povjerenstvo dviju zemalja, otvorena su brojna pitanja i potpisan memorandum o suradnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja bih rekao vrlo dobar sastanak dvaju povjerenstava i dviju delegacija, nakon toga gospodarski forum. Ističem da je s nama čitav niz predstavnika domaćih firmi, negdje oko 60 poduzeća iz RH'', naglasio je ministar gospodarstva.

Ukrajinski predsjednik Vlade kazao je kako očekuje hrvatsku pomoć pri privatizaciji, no Ćorić smatra da se ta izjava treba gledati u širem kontekstu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Hrvatska i Ukrajina tradicionalno imaju sjajne odnose. Ukrajina je prva članica UN-a koja je priznala Hrvatsku, još od ranih devedesetih imamo dobre odnose, oni su sve bolje. Ove godine je predsjednik Vlade već dva puta posjetio Ukrajinu. Ukrajina iz Hrvatske crpi motiv i energiju za rješavanje svojih problema, te potencijalnu mirnu integraciju okupiranih područja'', kazao je Ćorić.

S obzirom da smo članica EU, Ukrajini smo na raspolaganju za čitav niz pitanja, pojasnio je Ćorić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Proces privatizacije koji Ukrajinu čeka je sigurno područje u kojem mogu razgovarati s nama. Pa i učiti na našim pogreškama'', rekao je Ćorić.

Ne vjeruje da će hrvatsko-ukrajinski odnosi utjecati na naš dovod plina, jer su i odnosi Hrvatske i Ruske Federacije dobre. Uvjerava kako je naš dovod plina u ovom trenu siguran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo