izbor opet paraliziran / Ulazi li Hrvatska u opasnu ustavnu krizu? Odgođena sjednica za izbor ustavnih sudaca

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Ulazi li Hrvatska u opasnu ustavnu krizu? Naime, još je samo osam dana preostalo za izbor ustavnih sudaca, a sjednica Odbora za Ustav, koji je sutra trebao usuglasiti prijedlog 10 imena, odgođena je

30.5.2016.
19:07
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Ni tjedan dana odmora zbog jednog praznika... Ni to što prijeti ustavna kriza - saborskim zatupnicama nije bilo dovoljno da sutra odluče o prijedlogu imenovanja 10 ustavnih sudaca. Jer sjednicu Odbora za Ustav odgodili su za srijedu na traženje članova iz redova većine.

"Još na neka pitanja si moramo dati odgovore i unutar kluba i unutar naše  koalicije. Vjerujem da ćemo do kraja tjedna sve to skupa riješiti", rekao je Dražen Bošnjaković (HDZ), član saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik odbora iz redova MOST-a ima razumijevanja. Od 43 imena treba se odlučiti za njih 10 koji onda trebaju dobiti dvotrećinsku podršku u Saboru.

"Treba dogovoriti najmanje 101 glas, dakle mora postojati iznimno visok stupanj sigurnosti da će se ta dvotrećinska većina ostvariti", naglašava Robert Podolnjak (MOST), predsjednik saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDPu se nadaju da nije riječ o odugovlačenju. 

"Ja vjerujem da problema neće biti, nadam se da problema neće biti jer se radi o prevažnoj temi koja nam je u ovom trenutku i prioritet za rješavanje u Saboru", prokomentirao je Peđa Grbin (SDP), potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer otkako je 2010. uvedena odredba da se suce bira dvotrećinskom većinom, nije se izabrao niti jedan. 

Ustavni sud trenutno umjesto propisanih 13 ima 10 sudaca. Za njih četvero već produljeni mandat istječe 7. lipnja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da bi na Ustavnom sudu, ako se ne izglasaju novi - ostalo svega samo 6 sudaca! U takvom sastavu Ustavni sud nema kvorum i među ostalim ne bi mogao donositi:

- odluke o suglasnosti zakona s Ustavom
- o odgovornosti predsjednika Republike
- nadzirati ustavnost i zakonitost izbora i referenduma
- rješavati izborne sporove. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni predsjednica tog Suda Jasna Omejec, kojoj također istječe mandat, a ni jedan od sudaca - Mato Arlović, situaciju nisu željeli komentirati.

U Odboru su se pak dogovorili - sjednica u srijedu, glasanje u petak. Da ustavni sud nastavi funkcionirati, dovoljno je izabrati jednog, sedmog suca - za sada:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije isključeno niti to, da se izabere možda manje od deset sudaca", rekao je Podolnjak.

No to bi bilo samo kratkoročno rješenje. U studenom mandat istječe za još troje aktualnih sudaca.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo