Kronologija propasti / Uljanik je preživio Austro-Ugarsku i Jugoslaviju, a pao u slobodnoj Hrvatskoj

Nakon 163 godine, brodogradilište Uljanik ide u stečaj a 1100 radnika ide kući

14.5.2019.
16:07
VOYO logo

Od austrougarske carice Elizabete koja ga je otvorila, do suca Trgovačkog suda Ivana Dujića koji ga je zatvorio. Nakon 163 godine, brodogradilište Uljanik ide u stečaj a 1100 radnika ide kući. 

Kamen temeljac položila je carica Elizabeta 1856. Od tada su se ovdje popravljali ratni brodovi, brodovi za prijevoz automobila, žive stoke, gradile podmornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak je proglašen stečaj. Iza Uljanik grupe je 165 milijuna kuna duga. Ako hoćete slikovito: to je kao da se milijun gomilao svake godine od trenutka kad je kraljica Elizabeta položila temeljac.

Radnici su posljednji put provukli kartice i otišli. Sindikati su ogorčeni na vladu. Posla, kažu, ima. Tri broda su u naprednoj fazi izrade a još dva leže spremna za montažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema premijera koji ih nije posjetio, nema vlade koja im nije pomagala.

Uljanik, koji je dotad poslovao u plusu - počinje tonuti 2013. - kada je preuzeo riječki 3. MAJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svake godine rezultati su sve slabiji, gubici sve veći.I onda stiže kobna 2018. Kasne plaće, radnici izlaze na ulicu. Uljanikovi menadžeri završavaju iza rešetaka, počinje se otkrivati kako se poslovalo.

Spasiti ih je trebao Tomislav Debeljak, ali to je propalo. A onda su prije 10 dana brodogradilišta u Puli i Rijeci obišli Kinezi. Slamka spasa. Tada je to bio argument na sudu zašto treba odgoditi stečaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon jučerašnje odluke suda ni Kinezi nisu svjetlo kakvo su bili. Ipak, premijer uvjerava: ''Stečaj nije kraj, ide nova faza''. 

''Što se tiče kineskih partnera iz China Ship Building Industry Corporation oni su najavili posjet svojeg drugog izaslanstva, oni bi trebali biti u Hrvatskoj za jedno ak dana. Posjetit će ponovno i Uljanik i Brodarski institut, prema tome njihova analiza će biti temeljita i cjelovita'', kaže premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stečaj bi mogao biti proglašen za četiri dana. 1.058 radnika u Puli ostaje bez posla. Uljanik je preživio  Austrougarsku, Italiju, Jugoslaviju. Fašizam i komunizam. Pao je, izgleda, u slobodnoj Hrvatskoj.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo