naredio raketiranje Splita / Umro viceadmiral Mile Kandić: osuđen za zločin protiv civilnog stanovništva, za koji nikad nije kažnjen

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

84-godišnji Mile Kandić zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti je preminuo u Crnoj Gori, točnije u Herceg Novom, a nikad nije odgovara za zločin koji je počinio protiv civilnog stanovništva

22.9.2017.
10:50
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Umro je 84-godišnji Mile Kandić zapovjednik Komande Vojnopomorske oblasti, otišao je s ovoga svijeta bez kazne za zločine koje je učinio protiv civilnog stanovništva. Kandić je još 1992 osuđen na 15 godina zatvora, nakon čega je Vrhovni sud RH presudu promjenio u dvadeset godina, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, s početka rata u Hrvatskoj počinjen je zločin za koji je suđeno trideset dvojici oficira JNA, ponajviše mornarice i KOS-a. Osim Kandića svima je suđeno u odsutnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proglašeni su odgovornima za zločin počinjen protiv civilnog stanovništva. Petero civila su izgubila život a 22 je ranjeno, među optužbama su i materijalna šeteta nad civilnim, stambenim i gospodarskim objektima u visini od 32 milijuna njemačkih maraka. 

Oslobođen je samo jedan, a 2013 godine Županijski sud u Splitu obustavio je kaznene postupke protiv četvorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viceamdiral Kandić, primjerice, zapovjedio je napad na Ploče uz sudjelovanje zrakoplova, u Vrbanju na Hvaru naredio je raketiranje poljoprivredne zračne luke, u Splitu su po njegovoj komandi pucali iz kasarni na civilne objekte, vodio je i napad na Split, Kaštela i Šoltu polovicom studenog 1991.

Kandić se nakon rata potpuno povukao iz javnog života, i navodno je živio i umro u Crnoj Gori, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo