Bolesnoj majci pod prozorom / Upoznajte protagonista priče koja je obišla Hrvatsku: 'Majka treba nas i mi trebamo nju. Ona je izrazito jak borac'

Djeca su pronašla način kako doprijeti do majke na sigurnoj udaljenosti

7.10.2020.
21:00
VOYO logo

Više od 500 kilometara u jednom danu kako bi kratko i na udaljenosti pozdravili majku koja se mjesecima liječi od maligne bolesti. Prošli su između dvije zgrade najvećeg KBC-a u zemlji i došli pred majčin prozor, ne ometajući nikoga. 

Dirljivu scenu fotografirala je medicinska sestra iz bolnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, djeca su iz Slavonije u Zagreb stigla pod bolesnički prozor majci. Da joj iz daljine mahnu prije novog ciklusa kemoterapije. Jedan od njih sedmero je Šimun. 

"Trenutno se nalazi na odjelu hematologije u prizemlju, pa smo samim tim shvatili da možemo doći do prozora. Dok je bila u sterilnoj jedinici, došli bi ispred prozora i nazvali je telefonski i pričali. Svakom kemoterapijom ona treba nas, mi trebamo nju da bi to lakše podnijela. Bude jako emotivno. Majka je izrazito jak borac", ispričao je Šimun Kvaternik iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znaju da su posjete zabranjene i ne žele nikoga ugroziti. Jedna od sestara je liječnica. Druga se pak nedavno udala, na svadbi nije bilo majke. 

Image
'Mama budi zdrava' /

Krenula treća zdravstvena kampanja udruge SVE za NJU: Rak dojke prijeti svakoj 11. ženi u Hrvatskoj

Image
'Mama budi zdrava' /

Krenula treća zdravstvena kampanja udruge SVE za NJU: Rak dojke prijeti svakoj 11. ženi u Hrvatskoj

"To je nečija majka, to je jedna obitelj koja se bori, pokušava pronaći bilo kakav način da je vidi pa čak i kad su zabranjene posjete. Poruka 'bori se' jer ipak nešto uživo je drukčije nego telefonski", rekao je Šimun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Psiholozi upozoravaju, koronavirus je bolest koja narušava fizičko zdravlje, ali se zaboravlja na mentalno. 

"Mi zapravo na neki način štitimo njihovo tjelesno zdravlje, tako da im ne dajemo socijalnu podršku za što znamo da je prediktor svih negativnih efekta na tjelesno zdravlje i onda znamo da ćemo posljedično opet ugroziti tjelesno zdravlje", kazala je Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za zdravstvenu i kliničku psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja apeliram na sve zdravstvene djelatnike koji imaju nekog utjecaja na donošenje odluka da zapravo razmisle o načinima na koji bi mogli osigurati neku minimalnu socijalnu podršku pacijentima", dodala je Lauri Korajlija. 

Preporuke za bolničke posjete su još od lipnja i nisu se mijenjale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posjete nisu dopuštene upravo zato što se u bolnicama nalazi rizična populacija. Bolesnici koji lakše dobiju virusnu infekciju i zdravstveni djelatnici koji nam trebaju. Prema tome, sukladno epidemiološkoj situaciji će se to evaluirati", izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Uzimamo slobodan dan i ne pitamo. Jer je uvijek tu mogućnost da je to zadnji kontakt, zadnje viđenje", kazao je iskreno Šimun. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je priča gdje su jake emocije s obje strane prozora. Pronašli su način kako majci vidjeti lice. Iz daljine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo